U Rijeci izjednačena cijena redovitog vrtićkog ili jasličkog programa gradskih i vrtića drugih osnivača

Foto: Ilustracija

U pedagoškoj 2018./2019. godini, roditelji s područja grada Rijeke koji upisuju dijete u jedan od vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke, plaćat će istu cijenu redovitog vrtićkog ili jasličkog programa, bez obzira u koji vrtić će dijete upisati.

Na taj način roditeljima će se pružiti mogućnost izbora dječjeg vrtića, a pritom će cijena redovitog programa biti jednaka cijeni u gradskim vrtićima. Roditelji će mjesečno sudjelovati u cijeni redovitog programa iznosom od 720,00 kn. Iznimno, za roditelje koji su u prošloj pedagoškoj godini za redoviti cjelodnevni ili poludnevni program plaćali manji iznos od gore navedenog, njihov udio u mjesečnoj cijeni neće se povećavati. Grad Rijeka uplaćivat će dječjim vrtićima ostatak iznosa do pune mjesečne cijene programa utvrđene u prošloj pedagoškoj godini.

U pedagoškoj 2017./2018. godini, Grad Rijeka sufinancirao je redoviti program ranog i predškolskog odgoja u vrtićima drugih osnivača mjesečnim iznosom po djetetu od 1.015,00 kn za cjelodnevni program ili 710,00 kn za poludnevni program, a roditelj je sudjelovao iznosom do pune ekonomske cijene koja je u svakom vrtiću različita.

Programom javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2018./2019. godinu, koju je Gradsko vijeće usvojilo na sjednici u srpnju ove godine, definiran je novi način sufinanciranja redovitog programa predškolskih ustanova u vlasništvu drugih fizičkih i pravnih osoba, kojih je na području grada Rijeke ukupno deset.

Grad Rijeka, osim što širi kapacitete za prijem djece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač, već duži niz godina sufinancira predškolsku djelatnost u vrtićima drugih osnivača na području drugih gradova i općina, uz uvjet da oba roditelja i dijete imaju prebivalište na području grada Rijeke.

S obzirom na iskazanu potrebu roditelja s područja grada Rijeke za upis djeteta u neki od dječjih vrtića izvan grada Rijeke, isti imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za sufinanciranje Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo.

S navedenim vrtićima, Grad Rijeka sklopit će ugovore o sufinanciranju programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za najviše 20 djece. Redoviti cjelodnevni 10-satni program predškolskog odgoja sufinancirat će se mjesečnim iznosom od 810,00 kn po djetetu mjesečno ili iznosom od 567,00 kn za redoviti poludnevni 6-satni program.

Primjena novog načina sufinanciranja započet će 1. siječnja 2019. godine, a do tada će se redoviti program ranog i predškolskog odgoja sufinancirati istim iznosom po djetetu kao u prethodnoj pedagoškoj godini.

Grad Rijeka sufinancirat će roditelje samo ukoliko oba roditelja i dijete imaju prebivalište na području grada Rijeke.

U Proračunu Grada Rijeke za 2019. godinu za sufinanciranje predškolske djelatnosti drugih osnivača osigurat će se 6.483.680,00 kuna što je u odnosu na prethodnu povećanje za 1. 783,68 kn.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari