Riječani se testirali na ambroziju i naučili je – prepoznati

Riječani, njih više od stotinu, odazvalo se javnozdravstvenoj akciji testiranja na alergen ambrozije koju je u sklopu projekta Alergični na alergije proveo tim Klinike za dermatovenerologiju riječkog KBC-a u suradnji s Hrvatskim društvom za alergologiju i kliničku imunologiju

U Europi alergija na ambroziju pogađa oko trideset posto populacije, a prvi korak ka olakšavanju brojnih problema koje uzrokuje je potvrditi osjetljivost.

Iako su smetnje uzrokovane alergenom ambrozije nešto manje kod građana Rijeke zbog blizine mora, oni također spadaju u ugroženu skupinu jer pelud ambrozije leti i preko 100 kilometara.

Najčešće se alergijska reakcija manifestira kao začepljenost nosa, pojačana sekrecija, kihanje, osjećaj suhoće i povremeno krvarenje iz nosa, svrbež kože i crvenilo očiju.

Javnozdravstvena akcija „Alergični na alergije“ provodi se već treću godinu za redom, a Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju radi na podizanju svijesti o opasnosti od alergije na ambroziju, edukacijom o uzrocima i načinima suzbijanja simptoma alergija putem medija, društvenih mreža i internetske stranice alergicni.hr

Kreirana je i mobilna aplikacija za pametne telefone „Alergični” koja korisnicima omogućava da svojim pametnim telefonom fotografiraju staništa ambrozije te ih na taj način, pomoću GPS-a, mapiraju na karti Republike Hrvatske. Korisnici aplikacije su se i sami aktivno uključili u akciju ne samo lociranjem ove opasne biljke, već i čišćenjem njenih staništa.

Građani Rijeke imali su tako priliku na Korzu sudjelovati u igri prepoznavanja ambrozije i preuzeti mobilnu aplikaciju „Alergični“ te se upoznati se s izgledom biljke ambrozije na praktičnom testu, gdje su među ilustracijama biljke morali prepoznati ambroziju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari