U RIJECI KAZALIŠNA “KREMA”: Na 26. Međunarodnom festivalu malih scena niz zanimljivih predstava

Program ovogodišnjeg Festivala nudi predstave iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske

Odgovorno kazalište u neveselu vremenu zajednički je nazivnik osam predstava 26.-og Međunarodnog festivala malih scena Rijeka koji će se održati na pozornicama Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, HNK Ivana pl. Zajca i Filodrammaticae, od 2. – 9. svibnja.

Organizatori festivala su Umjetnička organizacija HKD Teatar Međunarodni festival malih scena i Grad Rijeka, a program ovogodišnjeg festivala predstavili su umjetnički direktor Nenad Šegvić i selektor Bojan Munjin u službenoj festivalskoj rezidenciji Grand hotelu Bonavia Rijeka. O značaju festivala govorili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Barbara Bernetić Ćiković, direktorica Regije gospodarstva Erste banke, generalnog sponzora Festivala i Vlatka Stanić, direktorica Grand hotela Bonavia, festivalske rezidencije.

Program ovogodišnjeg Festivala nudi predstave iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske. U konkurenciji za nagrade festivala su predstave: ŠEST LIKOVA TRAŽI AUTORA, Satiričkog kazališta Kerempuh, Zagreb, SUSRET, Teatra EXIT Zagreb, PUTOVANJE IZGUBLJENIH, Theater in der Josefstadt, Beč, Austrija, BALKANSKI ŠPIJUN Narodnog pozorišta u Beogradu, SUDNJI DAN i VRAT OD STAKLA Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd, Srbija i DIVLJA TRAVA, Sfumato, Sofija, Bugarska.

Gradonačelnik Obersnel je naglasio kako se tijekom godina Festival malih scena etablirao, ne samo u Rijeci, nego i šire, van Hrvatske i odabrana se kazališta rado odazivaju pozivu a publika s nestrpljenjem očekuju objavu programa i dan početka Festivala koji svake godine ponudi ponajbolje predstave iz Hrvatske i inozemstva. Obersnel je zahvalio svima koji pomažu ostvarenju Festivala, istaknuvši dugogodišnjeg sponzora Erste banku i Grand hotela Bonavia, festivalsku rezidenciju, bez kojih ne bi bilo moguće realizirati program.

Umjetnički direktor Nenad Šegvić kazao je kako je sredstvima kojima Festival raspolaže, sve teže organizirati program, ponajprije zato što su inozemne predstave iz godine u godinu sve skuplje, pa tako jedno gostovanje u prosjeku stoji oko 200.000 kuna.

„Ovogodišnji je program raznolik, a jedna se predstava i ove godine igra na sceni HNK Ivana pl. Zajca jer dekor zahtjeva veći prostor. Pokušavamo dovesti u Rijeku neke značajnije predstave koje se igraju na velikoj sceni, bez obzira na dekor“ zaključio je Šegvić.

Dramatično dobar Festival

Selektor Bojan Munjin govorio je o okviru, obimu i energiju predstava ovogodišnje festivala naglasivši kako je Festival uvijek držao kontinuitet dobrog teatra u estetskom smislu kakvog ga vide on i umjetnički direktor Nenad Šegvić.

“Vrijeme u kojem živimo postalo je teže ne o prošlih godina i teatar mora odgovoriti na to vrijeme, danas, sada, ove večeri. Danas je civilizacija humanizma na umoru,, a ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci, bez imalo želje da bude ‘u trendu’ ili da promovira specifični tip ‘angažiranog’ kazališta, s predstavama koje nudi sudu publike, iskazuje iskrenu i ne malu ozbiljnost odgovornosti da preko pozornice govori i raspravlja o svijetu, lokalno i globalno, koji danas ne izgleda nimalo dobro”, kazao je Munjin.

Festivalski žiri ove godine radit će u sastavu: Marija Sekelez, glumica iz Zagreba, Doris Šarić Kukuljica glumica iz Zagreba i Svetlana Bojković, glumica iz Beograda.

Predstave PUTOVANJE IZGUBLJENIH i LUDA TRAVA imat će titlovani prijevod na hrvatski jezik. Susreti s autorima i razgovori o predstavama održavat će se nakon predstava na mjestu održavanja predstava.

Žiri medijskog pokrovitelja Novog lista za nagradu Mediteran čine: Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić. Generalni sponzor je Erste banka d.d., a medijski pokrovitelji NOVI LIST i HRT Radio Rijeka.

Za razliku od prijašnjih godina, ulaznice se neće moći rezervirati već izravno kupiti već od 7. do 29. ožujka, radnim danom od 16 do 20 sati; od 1. – 30. travnja, radnim danom od 18 – 20 sati, na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views