U Rijeci najavljen 28. Jazz Time festival. Ovogodišnje izdanje donosi vrsna imena iz svijeta jazza!

Najdugovječniji kvarnerski međunarodni festival jazz glazbe, nastavljajući dugogodišnju tradiciju njegovanja jazz izričaja, ponovo otvara svoja vrata od 14. do 16. studenog. Pred nama je 28. po redu izdanje Jazz Timea, od ove godine u partnerstvu s Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku.

Program je predstavljen u HKD-u, gdje će se Jazz Time i održavati kroz tri večeri, a najavili su ga Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Edvin Liverić, ravnatelj HKD-a na Sušaku, Damjan Grbac, umjetnički voditelj festivala te kao predstavnici izvođača Dino Ivelja i Zvonimir Radišić iz Dino Ivelja Quarteta.

Ovogodišnje izdanje donosi mnoga vrsna imena iz svijeta jazza, kao hedlajneri najavljeni su Chico Freeman’s Exotica i Elvis Stanić Group, a kao posebna poslastica u Rijeku nakon dugo vremena dolazi jedna od najvećih hrvatskih glazbenih diva, Gabi Novak, u pratnji Matije Dedića i njegovog trija. Jazz Time ovoga se puta posebno posvećuje i mladoj ali jakoj riječkoj jazz sceni, čemu svjedoči i velik broj glazbenih nagrada koje su završile baš u rukama riječkih glazbenika, pa će tako svake večeri u atriju HKD-a nastupiti sljedeća domaća selekcija – Paždroć2, Dino Ivelja Quartet i First Time Quartet.

Prvu večer otvara Elvis Stanić koji je do sada nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu, a dva puta je nastupio kao jedini hrvatski predstavnik i na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu. Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj i svijetu. Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu, a 2008. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Nakon koncerta u dvorani, u četvrtak u atriju nastupa Paždroć2 (Paždroć na kvadrat), jazz kvartet sastavljen od mladih istarskih i kvarnerskih glazbenika koji izvodi mješavinu autorskih skladbi njegovih članova i poznatih te rjeđe izvođenih jazz standarda. Sastav teži modernijem prizvuku u svojim autorskim djelima, u kojima se inspirira elementima lokalnog folklora Istre i Kvarnera u spoju sa suvremenim motivima. Svoj zvuk nastoje definirati kroz svježi pristup obradama standardnih jazz komada, pritom dajući prednost manje poznatim i rjeđe izvođenim ali itekako zanimljivim kompozicijama.

Multiinstrumentalist – saksofonist, klarinetist, trubač i pijanist – skladatelj i producent, Chico Freeman nastupit će u petak u velikoj dvorani HKD-a, zajedno sa svojim Chico Freeman Exotica triom. Karijeru je započeo u drugoj polovici sedamdesetih godina prošloga stoljeća kao nova zvijezda suvremenog i free jazza, nastavljač tradicije Johna Coltranea. Nakon što je ostvario suradnje s najpoznatijim američkim free-jazz glazbenicima, u osamdesetima je napravio zaokret u pristupu predstavivši se i kao sjajan mainstream instrumentalist, a poslije i kao glazbenik otvoren raznim utjecajima, od fusiona do world musica. Tijekom karijere svirao je i snimao s legendarnim jazzistima, bio je član poznatih skupina The Leaders i Roots za koje je i skladao, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma.

Istu večer u atriju svira Dino Ivelja Quartet, koji čine mladi glazbenici u sastavu: Dino Ivelja – bas gitara, Zvonimir Radišić – gitara, Luka Vrbanec – saksofon i Edin Botić – bubnjevi. Na repertoaru će se naći jazz standardi nekih od najpoznatijih glazbenika (Herbie Hancock, Horace Silver, Charles Mingus, Bill Evans…), ali i nekoliko autorskih skladbi s naglaskom na moderniji zvuk.

Posljednja večer rezervirana je za glazbenu divu Gabi Novak, koja gotovo 30 godina nije imala solistički nastup u Rijeci, što ovu priliku čini iznimno značajnom kako za nju tako i za njezine obožavatelje.

Gabi će nastupiti u pratnji Matije Dedića i njegovog trija, a riječka će publika ponovo imati priliku uživati u bezvremenskim uspješnicama kao što su, između ostalih, Pusti me da spavamSve što znaš o meni i Pamtim samo sretne dane. Tijekom svog dugogodišnjeg umjetničkog rada, Gabi Novak nije našla premca u vokalnoj kvaliteti kao ni umijeću ispreplitanja šlagerskog sentimenta i jazz senzibiliteta.

Za novi jazzy zvuk poznatih uspješnica, koje ćemo imati priliku čuti, najzaslužniji je upravo Matija Dedić i to kroz produkciju njezinog albuma Pjesma je moj život iz 2003. godine koji je osvojio čak 5 nagrada Porin. Matiju Dedića, kojeg je Riječka publika već imala prilike čuti na pozornici Jazz Timea, gotovo da i nije potrebno posebno predstavljati – ovaj vrsni pijanist i jazz glazbenik, koji svojim autorskim potpisom gotovo da postaje sinonim hrvatskog jazza, posljednjih godina svojim brojnim nastupima na svjetskim pozornicama sve više osvaja i međunarodnu glazbenu scenu.

 

Jazz Time zatvara First Time Quartet nastupom u atriju, u sastavu Franjo Črnjarić – saksofon, Leo Škec – gitara, Karlo Lovrić – hammond i Rajko Ergić – bubnjevi, a izvodit će autorske skladbe i obrade raznih jazz skladbi.

 

Program:

četvrtak / 14.11. / 20 sati

  • Elvis Stanić Group // Elvis Stanić – gitara, harmonika, Alba Nacinovich – vokal, Ivan Popeskić – klavijature, klavir, Damjan Grbac – bas, Branimir Gazdik- bubnjevi // dvorana
  • Paždroć 2 // Filip Flego – gitara, Robert Mikuljan – truba, fligorna, Dorian Cuculić – klavijature, Sebastian Stell – bubnjevi // atrij

petak / 15.11. / 20 sati

  • Chico Freeman’s Exotica // Chico Freeman – tenor saksofon, Heiri Känzig – kontrabas, Reto Weber – udaraljke // dvorana
  • Dino Ivelja Quartet // Dino Ivelja – bas, Zvonimir Radišić – gitara, Luka Vrbanec – saksofon, Edin Botić – bubnjevi // atrij

subota / 16.11. / 20 sati

  • Gabi Novak i Matija Dedić Trio // Gabi Novak – vokal, Matija Dedić – klavir, Goran Rukavina – bas, Tonči Grabušić – bubnjevi // dvorana
  • First Time Quartet // Franjo Črnjarić – saksofon, Leo Škec – gitara. Karlo Lovrić – hammond, Rajko Ergić – bubnjevi // atrij

Cijene ulaznica iznose 70 kn za pojedinačne, dnevne ulaznice, dok se festivalske ulaznice prodaju po 150 kn. Prodaja se vrši online preko sustava mojekarte.hr i na svim prodajnim mjestima Moje karte – u Dallas Music Shopu, caffe baru Nad urom i Foto Reviji, te na blagajni HKD-a na Sušaku sat vremena prije početka koncerata.

Pokrovitelji:
Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko – goranska županija, TZ Grada Rijeke, Botel Marina, Radio Rijeka, Novi list, THOMASTIK-INFELD, ART of MUSIC, Promocija d.o.o., Mixer.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari