TRAJE TJEDAN DANA

U Rijeci najavljen program 21. Festivala znanosti: Donosi više od 150 događanja na 30 lokacija za sve dobne skupine!

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Glavna tema ovogodišnjeg 21. Festivala znanosti koji će se održati od 24. do 29. travnja je „Priroda i društvo“, a program donosi više od 150 događanja koja će se održati na 30 lokacija i namijenjen je svim dobnim skupinama.

Festival znanosti nacionalna je manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti. Traje tjedan dana i svake godine se u tome tjednu održavaju brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe i razni drugi programi, a sve u cilju edukacije građana i popularizacije znanosti.

Festival se održava u dvadesetak gradova u Hrvatskoj, a program u Rijeci najavili su privremena pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Vlasta Linić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Gordan Jelenić i Vedrana Mikulić Crnković u ime organizacijskog odbora festivala.

Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima u Dječjoj kući, a nakon predavanja građani mogu sudjelovati i u Znanstvenom kafiću, poznatijem pod nazivom ZnaK. Javna predavanja moći će se pratiti i uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti. Na istome će kanalu kasnije ostati i snimke predavanja.

Radionice za djecu

Za vrijeme trajanja predavanja i ove će se godine u Dječjoj kući održavati radionice za djecu za koje se potrebno prijaviti, a opis radionica kao i načini prijave dostupni su na web stranici Dječje kuće.

Od programa za djecu valja još izdvojiti i predstavu Znanstvenici superjunaci koja će se održati 29. travnja, u 11 sati, također u Dječjoj kući.

I ove godine neće izostati bogat program u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”. Valja izdvojiti program u petak, 29. travnja kada će se na Korzu građanima predstaviti Hiška eksperimentov iz Ljubljane. U vremenu od 10 do 14 sati građani će moći pogledati i sudjelovati u čak 50 različitih eksperimenata. U slučaju lošeg vremena program će se održati u prostoru Centra tehničke kulture.

Svoja će vrata u tjednu Festivala otvoriti i brojne sastavnice Sveučilišta u Rijeci, od čega valja izdvojiti „Otvoreni dan Tetragom“ koji će se na Kampusu održati 25. travnja.

Ove će godine program „Vrtići za vrtiće“ okupiti 13 vrtićkih grupa koje će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju, u srijedu 26. travnja od 9 do 13 sati, a u petak 28. travnja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu „Priroda i društvo“, nastale u sklopu programa „Škole za škole“ izložit će 17 škola.

Na Korzu će biti postavljen i info-štand

Također, za svo vrijeme trajanja Festivala, na Korzu će od 10 do 16 sati biti postavljen i info-štand na kojem će građani moći dobiti informacije o programu.

Otvorenje Festivala znanosti upriličit će se u ponedjeljak 24. travnja u Dječjoj kući Rijeka, s početkom u 11 sati, nakon čega slijedi tribina udruge Universitas “Zaustavljanje izumiranja risa u Hrvatskoj – podržava li društvo opstanak velikog predatora?”.

Vedrana Mikulić Crnković zahvalila je Gradu Rijeci i Sveučilištu u Rijeci na pružanju podrške Festivalu od samih početaka. „Danas je uvriježena praksa da znanstvenici i znanstvene institucije aktivno rade na popularizaciji znanosti i da pronalaze načine kako znanost približiti građanima, međutim prije 21 godinu kada se održalo prvo izdanje ove manifestacije situacija je bila nešto drugačija stoga smo izuzetno zahvali što su i Grad Rijeka i Sveučilište prepoznali važnost ovog festivala i pružali mu podršku od samog početka“, rekla je Mikulić Crnković.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Vlasta Linić kao jednu od najvećih vrijednosti ovog festivala istaknula je upravo programe za djecu. „Upoznavanje sa znanosti djece od najmlađe dobi iznimno je važno stoga mi je drago da su i ove godine uključeni i naši vrtići i osnovne škole, kao i nastavnici i odgajateljice. Znanost je najljepši oblik ljudske kreativnosti i drago mi je što se upravo kroz ovakve programe potiče interes i ljubav prema znanosti od najmlađe dobi“, rekla je Linić.

Prorektor Sveučilišta za znanost i umjetnost Gordan Jelenić istaknuo je zadovoljstvo što sve veći broj sastavnica Sveučilišta sudjeluje u programu Festivala znanosti. „Sveučilištu kao ustanovi koja za cilj ima širenje postojeće i stvaranje nove znanosti ovaj festival je od posebnog interesa i značaja“, rekao je Jelenić.

Organizatori ovogodišnjeg Festivala znanosti su Centar za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci, Udruga Zlatni rez uz suorganizatore Prirodoslovni muzej Rijeka, Gradsku knjižnicu Rijeka, Udrugu za razvoj visokoga školstva Universitas, Zakladu Sveučilišta u Rijeci te pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Detaljan program dostupan je na web stranici Festivala znanosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari