PREVENCIJA

U Rijeci obilježen Dan sigurnijeg interneta; Sudjelovale brojne riječke osnovne škole

Foto: Unsplash

Policijski službenici Odjela prevencije u suradnji s osnovnim školama na području grada Rijeke; „Nikola Tesla“, „Dolac“ i Ivan Zajc“, dogovorili su podjelu promotivno – edukativnih materijala na temu  „Elektroničko nasilje među djecom“

Od 2004. godine krenula je inicijativa za obilježavanje „Dana sigurnijeg interneta“ te se ovaj dan od tada obilježava drugog dana drugog tjedna u veljači. Ove godine to je bio 9. veljače, a u obilježavanje su se uključili i policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske.

S obzirom na epidemiološku situaciju te nemogućnost provedbe edukativnih aktivnosti,  policijski službenici Odjela prevencije u suradnji sa osnovnim školama na području grada Rijeke; „Nikola Tesla“, „Dolac“ i Ivan Zajc“, dogovorili su podjelu promotivno – edukativnih materijala na temu  „Elektroničko nasilje među djecom“.
Osim za djecu, materijali su namijenjeni i njihovim roditeljima, kao i  stručnim suradnicima, a kako bi se  senzibilizirali na problem zlouporabe tzv. „novih tehnologija“ i načinom postupanja ukoliko je počinjeno ili se sumnja na počinjenje kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Često se misli kako elektroničko nasilje može proći nekažnjeno, te kako ni odrasli ni djeca ne mogu učiniti ništa kako bi se spriječilo. Međutim, pravilnom i pravodobnom edukacijom, kao i preventivnim programima, djeca se mogu zaštititi od opasnosti u novim medijima.
Važno je poznavanje korištenja interneta i drugih suvremenih komunikacijskih tehnologija, koji su rizici i što se može učiniti ukoliko postoji opasnost od nasilja.

Slijedom navedenog iznosimo korisne savjete za djecu :

• budi siguran/na da razumiješ osnove sigurnosti i privatnosti na internetu
• ne daj nikome svoje korisničke podatke (lozinke) – ni najboljim prijateljima ili dečku/djevojci
• slušaj savjete svojih roditelja, oni ti žele dobro, nemoj se bojati potražiti pomoć ili savjet od njih
• neka ti prijatelji budu samo osobe koje uistinu i poznaješ u stvarnom životu
• pažljivo prihvaćaj nove prijatelje
• nemoj se bojati prijaviti neprimjerene sadržaje – to je lako napraviti, a prijava je anonimna
• ako neprimjerene sadržaje želiš prijaviti policiji, učini to prije nego što ih prijaviš administratoru/moderatoru društvene mreže ili neprimjerene
sadržaje pohrani na svoje računalo, kako bi eventualno kasnije mogao/la pokazati policiji, odnosno, kako bi mogli poslužiti kao dokaz
• blokiraj korisnike s kojima ne želiš komunicirati
• ne čini ništa u virtualnom svijetu što ne bi učinio u stvarnom svijetu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari