NA ŽIDOVSKOM GROBLJU

U Rijeci obilježen Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti

U organizaciji OŠ Škurinje na Židovskom groblju na Kozali održan je prigodan program povodom obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti.

Obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust dio je projekta „Šafran“ koji OŠ Škurinje provodi već nekoliko godina, a cilj projekta je upoznavanje učenika s činjenicama o Holokaustu te općenito o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije. Projekt provode u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka.

U programu su sudjelovali učenici 8. razreda i pjevački zbor OŠ Škurinje, a obilježavanju su među ostalima prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel i Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije.

Međunarodni je dan sjećanja

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

Zamjenica Krpan istaknula je koliko je važno obilježavati ovaj Dan i odati počast nevinim žrtvama te je podcrtala važnost provedbe projekta „Šafran“ u OŠ Škurinje istaknuvši kako se radi o kvalitetnom projektu koji mlade ljude upoznaje s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.

Krpan: Važno je da djeca znaju povijesne činjenice

„Drago mi je što je ova tema aktualna među mladima, drago mi je što shvaćate njenu važnost, ali i ozbiljnost. Prisjećanjem i razgovorom o holokaustu obogaćujemo svoje znanje o ovoj temi i podižemo svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti u društvu.

Upravo zato, jedna od tema koja se obrađuje kroz predmet riječkog građanskog odgoja i obrazovanja, jest i tema Holokausta. Važno je da se o istini progovara i uči, važno je da djeca znaju povijesne činjenice i da se o tome govori u školskim klupama. Nažalost, što zbog zaborava, što zbog neznanja, što zbog političkih previranja, i danas često svjedočimo pojavljivanju iskrivljenih podataka, neistina i davno poraženih ideja.

Bez obzira što svi znamo i poznajemo strahote rata, svjedoci smo novih ratova, netrpeljivosti naroda i prevelikog broja nevinih žrtava.

Vi ste mladi, učite, svjesni ste života koji nas okružuje. Vrlo je važno da vaša svjesnost o svemu i znanje koje ste dobili, čine alat kojim se možete boriti protiv neistina. Nastavite biti aktivni, željni znanja, odgovorni i savjesni! Nastavite progovarati i zagovarati nenasilje i toleranciju, a mi ćemo vas, kao vaš Grad, kroz brojne programe u školama, ali i izvan njih, kroz izuzetno dobru suradnju sa Židovskom općinom Rijeka, uvijek u tome pratiti i, biti vaša potpora i partner. Zato što Rijeka ne tolerira nasilje, zato što Rijeka poštuje različitosti i, zato što ne smijemo dozvoliti da se Holokaust više ikada, igdje ponovi“, istaknula je zamjenica Krpan.

OŠ Škurinje sudjeluje u projektu već više od 10 godina

Učiteljica povijesti iz OŠ Škurinje Nevenka Ilić objasnila je kako svaka generacija učenika osmih razreda njihove škole sudjeluje u ovom projektu već više od 10 godina.

„Program traje od rujna do lipnja i naši učenici uče o brojnim temama, općenito o životu židovske zajednice u Europi, o pojavi antisemitizma, o svemu onome što je židovska zajednica dala zemljama u kojima su živjeli ili žive, a uče i o Holokaustu koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Važno je da znaju povijesni i činjenični dio povijesti kako bi mogli bolje shvatiti kontekst vremena i zbivanja, ali o Holokaustu najviše uče kroz književnost, bilo da se radi o djelima koja su napisali preživjeli Židovi ili o knjigama vezanima za temu. Književnost pruža najbolji uvid u ono što su osobe preživjele, a učenici se naravno najviše mogu poistovjetiti s pričama djece, njihovih vršnjaka u to doba“, rekla je Ilić.

Predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl istaknuo je kako se ovaj međunarodni Dan obilježava 27. siječnja svake godine budući da je na taj datum oslobođen Auschwitz.

„Samo u tom logoru nestalo je više od milijun ljudi stoga i u budućnosti trebamo nastaviti s obilježavanjem ovog Dana“, rekao je Špigl, dok je predsjednik UABA-e Vojko Obersnel istaknuo kako se Međunarodni dan sjećanja valja obilježavati u znak sjećanja na veliki broj žrtava čija je jedina krivica bila što se nekome nisu sviđali zbog svoje vjeroispovijesti i pripadanja određenom narodu.

„I zato je važno da se sjećamo i podsjećamo, tim više što takve ideje nisu zauvijek zamrle, vidimo da svako toliko postoje pojedinci ili grupacije koje žele negirati ono što se događalo kroz povijest i obilježavanje ovog dana dobra je prilika da kažemo da se s time nikada nećemo pomiriti i da je sloboda jedna od najvećih ljudskih vrijednosti i da svatko ima pravo na život bez obzira na svoju nacionalnu ili rasnu pripadnost, vjeroispovijest ili bilo što drugo“, kazao je Obersnel i zahvalio učenicima i učiteljima OŠ Škurinje što svake godine prigodno obilježavaju ovaj dan.

Projekt Šafran

Projekt Šafran projekt je Irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu. Namijenjen je učenicima u dobi od 11 do 18 godina, a u slučaju OŠ Škurinje provodi se s učenicima 8. razreda.

U Republici Hrvatskoj škole provode Projekt u suradnji s Javnom ustanovom spomen područja Jasenovac koja dostavlja nastavne materijale i lukovice šafrana.

Programom se mlade ljude upoznaje s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. U provedbi Projekta učenici uz navedene obrazovne i odgojne aktivnosti sade lukovice šafrana u dvorištu škole ili na mjesnom židovskom groblju u znak sjećanja na 1,5 milijun židovske i druge djece stradale u Holokaustu. Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafrani cvatu krajem siječnja ili početkom veljače, u vrijeme obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja).

Projekt se provodi u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka.

U prvoj fazi, učenici u pratnji učiteljice čiste Židovsko groblje i, pored spomenika žrtvama Holokausta, posade lukovice šafrana, nakon toga posjete sinagogu i sudjeluju u radionicama, a na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust, u većoj delegaciji, posjećuju groblje i obilježavaju taj dan satom povijesti i sjećanja na nevine žrtve zločina protiv čovječnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari