ŽELJA JE DA AKCIJA POSTANE TRADICIONALNA

Učenici riječke Waldorfske škole u sklopu eko akcije očistili plažu Igralište na Kantridi

Želja je da ova akcija postane tradicionalna, da se svake godine na nizu odabranih lokacija održava po nekoliko puta, te da je prati i permanentna edukacija po školama i sveučilištima diljem Hrvatske

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski sudjelovao je u akciji čišćenja plaže Igralište na Kantridi koju su zajednički organizirali Grad Rijeka, Waldorfska škola Rijeka i globalna fondacija MBRC the ocean koja u Hrvatskoj djeluje kroz udrugu Eko Kvarner.

Čišćenje ove riječke plaže tek je druga akcija MBRC the ocean fondacije na Jadranu, nakon mnogih odrađenih diljem planeta, pogotovo u zemljama tzv. trećeg svijeta, gdje je onečišćenje oceana u dramatičnom rastu, pogotovo sa plastikom.

Poanta aktivnosti fondacije koja ima sjedište u Hamburgu je osim samog uklanjanja otpada sa obale upotrijebiti isti za reciklažu odnosno proizvodnju uporabnih ili ukrasnih predmeta od prikupljenog otpada, prodajom kojih se financiraju slijedeće akcije.

Osim toga, najveći dio svih resursa fondacije ulaže se u permanentnu edukaciju učenika i studenata, kao i te njihovih učitelja, nastavnika i profesora, jer smatraju da se samo pojačanim obrazovanjem budućih generacija može spriječiti daljnji porast onečišćenja.

Želja je da ova akcija postane tradicionalna, da se svake godine na nizu odabranih lokacija održava po nekoliko puta, te da je prati i permanentna edukacija po školama i sveučilištima diljem Hrvatske.

Zamjenik Goran Palčevski podsjetio je kako Grad Rijeka redovito provodi čišćenje i uklanja otpad na javnim i zelenim površinama te na zelenim i plažnim prostorima na pomorskom dobru od Pećina do Preluka.

„Grad Rijeka redovito u suradnji s Komunalnim društvom Čistoća, raznim udrugama, institucijama i građanima organizira i sudjeluje u nizu ekoloških akcija usmjerenih prvenstveno na uklanjanje otpada odbačenog u okoliš i podmorje, i to prvenstveno na lokacijama koje izvorno nisu obuhvaćene redovnim programom čišćenja i održavanja, osobito prije i nakon turističke sezone, a sve kako bi se minimalizirali negativni učinci na okoliš. Upravo zato, drago nam je, po prvi put podržati i ovu akciju i zahvaliti se organizatoru, udruzi Eko Kvarner. Drago mi je što u akciji sudjeluju i učenici Waldorfske škole koji će zasigurno steći novo znanje, iskustvo i vještine koje svi učimo iz ovakvih akcija, te će kao novi naraštaji, u raznim klimatskim i okolišnim izazovima biti glavni akteri u očuvanju i zaštiti okoliša te sutra postati građani održive svijesti i bolje zajednice“, rekao je Palčevski.

Uz zamjenika Palčevskog u akciji su sudjelovali i djelatnici Upravnog odjela za komunalni sustav i promet i članova udruge Eko Kvarner.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari