U HOTELU CONTINENTAL

U Rijeci obilježena 14. obljetnica proglašenja samostalnosti Republike Kosovo

Prigodnim programom održanim u hotelu Continental obilježena je 14. obljetnica proglašenja samostalnosti Republike Kosovo.

Na svečanosti su bili prisutni izvanredni opunomoćeni veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Nj. E. Martin Berishaj, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj Milahim Fetahi, zastupnica u Hrvatskom Saboru Ermina Lekaj Prljaskaj i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, kao i predstavnici udruga i vijeća Zajednica Albanaca Primorsko-goranske županije.

VIDEO DANA:

Veleposlanik Berishaj naglasio je kako su Hrvatska i Kosovo dvije prijateljske države sa dobrom suradnjom.

„Hrvatsku zajednicu na Kosovu, Janjevačke Hrvate smatramo sastavnim djelom naše države, a i Hrvatska država brani interese Albanaca na svom teritoriju. Vjerujem kako u Hrvatskoj imamo prijatelja i saveznika od kojeg možemo učiti i koji nam može pomoći u procesima koji su pred nama, budući da se Kosovo sve više okreće prema Zapadu“, rekao je Berishaj.

Dobre odnose dviju zemalja potvrdila je i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj naglašavajući kako ima prostora za još bolju suradnju dviju zemalja, prvenstveno na gospodarskom planu, kao i u području kulture i obrazovanja.

„Takav oblik suradnje najbolji je način da se dvije zemlje, koje već stoljećima njeguju prijateljske odnose još snažnije povežu“, poručila je Lekaj Prljaskaj.

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj u svom je obraćanju uputila čestitke prigodom 14. obljetnice samostalnosti Republike Kosovo i istaknula kako je rođendan svake države prilika za podsjećanje na zajedništvo i potrebu međusobnog poštovanja i razumijevanja.

„Pripadnici albanskog naroda svojom kulturom, vjerom i tradicijom obogaćuju naše društvo, kako na razini Rijeke, tako i na razini cijele Hrvatske. Čuvajući svoj identitet, čuvate svoju državnosti. Multikulturalnost i naš suživot najveće su vrijednosti od kojih nikada nećemo odustati te ćemo ih svakim danom i svakom prilikom isticati. Iz toga razloga se želim posebno zahvaliti svim pripadnicima svih manjina koji uvijek i nesebično daju sebe i svoje vrijeme da naš suživot živi i dalje u našem gradu“, rekla je Trošelj i dodala kako nacionalne manjine svojom kulturom, običajima i identitetom oplemenjuju život Rijeke i doprinose otvorenosti, toleranciji i transparentnosti grada čime se svi ponosimo.

Program obilježavanja 14. obljetnice samostalnosti Republike Kosovo organizirali su Zajednica Albanaca Primorsko-goranske županije, Vijeće Albanaca Primorsko-goranske županije i vijeće Albanaca Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari