U GRADSKOJ VIJEĆNICI

U Rijeci obilježena 30. obljetnica nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Tribinom „Bosna i Hercegovina – 30 godina nakon Daytona“ i predstavljanjem knjige prof. dr. Ive Komšića „Tuđmanov haški profil“ obilježen je Dan nezavisnosti BiH.

1. ožujka 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da se Bosna i Hercegovina proglasi neovisnom i samostalnom zemljom. Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države.

Gosti tribine održane u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke bili su prof. dr. Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog Predsjedništva BiH, predsjednik Udruge književnika BiH Hadžem Hajdarević, a tribinu je moderirao predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke Mensur Ferhatović.

Također, u sklopu programa predstavljena je i knjiga prof.dr. Ive Komšića „Tuđmanov haški profil“.

VIDEO DANA:

Okupljenima se uvodnim riječima obratila i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan čestitavši na početku Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i istaknuvši kako je Rijeka grad u kojem svi građani s ponosom čuvaju i njeguju svoj jezik, kulturu, vjeru kao i svaku drugu osobitost uz  međusobno uvažavanje i skladan suživot.

„Bogatom riječkom identitetu kojim se ponosimo doprinose i mnogobrojne nacionalne manjine koje njeguju svoju kulturu, jezik i baštinu. Bošnjačka nacionalna manjina u Rijeci vrlo je aktivna što se vidi iz brojnih aktivnosti koje organizira. Vi ste živo vrelo kulture, obrazovanja i suradnje i na tome smo vam neizmjerno zahvalni. Dan nezavisnosti BiH prilika je da jedni druge podsjetimo na zajedništvo i na potrebu međusobnog poštovanja i razumijevanja. U svijetu u kojem je nasilje nad drugima i drugačijima postalo normalno, Grad Rijeka uporno pokazuje kako biti putokaz za humanost, solidarnost i dijalog. Rekla bih da je to danas potrebno više nego ikada. Bošnjaci sa svojom vjerom, sa svojom kulturom, tradicijom i svojim doprinosom u obrani Republike Hrvatske su svijetla točka Hrvatske i mi se ponosimo bošnjačkom zajednicom, kako u Rijeci tako i na razini države. Vi ste najbolji primjer kako se poštuje tuđe, a cijeni i čuva svoje“, rekla je Krpan.

Uoči tribine u Salonu Grada Rijeke održan je i prijem na kojem su zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj primile prof. dr. Ivu Komšića, Hadžema Hajdarevića i Mensura Ferhatovića te  predsjednika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denisa Beganovića i Ivicu Pandžu iz izdavačke kuće Synopsis koja je izdala Komšićevu knjigu „Tuđmanov haški profil

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari