U Rijeci od 1. travnja povećane cijene vode – iz Grada naširoko objasnili kako i zašto

Jedan od razloga koji je utjecao na potrebu korekcije cijene usluge je i kontinuirani pad prodaje vode

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel dao je suglasnost na Odluku o cijeni vodnih usluga Komunalnog društva „Vodovod i kanalizacija“, kojom od 1. travnja stupa na snagu povećanje cijene vodnih usluga.

Kako je na gradonačelnikovom kolegiju pojasnio direktor KD VIK-a Andrej Marochini, razlozi za korekciju cijene vodnih usluga su višestruki. U prvom redu, studija izvedivosti 1,7 milijardi kuna vrijednog EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, predviđa kontinuirano korigiranje cijenu odvodnje za stanovništvo, koje za 2019. godinu iznosi 0,96 kuna, a od 2021. godine ovisno o izgrađenosti sustava i uređaja za pročišćavanje.

Marochini: Došlo je do povećanja troškova održavanja

Nadalje, sadašnji cjenik vodnih usluga iz 2011. s izmjenama u 2013. godini formiran je na bazi troškova 2011. godine, a u međuvremenu je došlo do povećanja troškova održavanja, na što se trebaju pribrojiti i povećani troškovi održavanja proširenja mreže. Naime, u proteklih šest godina izgrađeno je 88 kilometara vodovoda, 92 kilometra kanalizacije te 16 kanalizacijskih crpnih stanica, uz rekonstrukciju postojeće mreže.

Jedan od razloga koji je utjecao na potrebu korekcije cijene usluge je i kontinuirani pad prodaje vode, koji je 2000. godine iznosio 22,6 milijuna m3, a danas 13,1 milijuna m3.

„Povećanje cijena ulaznih troškova obavljanja djelatnosti javne vodoopskrbe i odvodnje, uz uvjet zadržavanja postojećeg standarda u pružanju usluga, znači povećanje troškova poslovanja društva. Dakle, poslovanje društva u prošloj godini je ukazalo na potrebu da, uz obavezu koja je pokazala studija izvodivosti za EU projekt, korigirati visinu fiksnog i varijabilnog dijela cijene usluge,“ kazao je direktor VIK-a Andrej Marochini.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Andrej Marochini

Obitelji koja troši 10 kubika vode mjesečno račun će se povećati za 19 kuna

Fiksni dio osnovne cijene vodne usluge javne vodoopskrbe povećat će se za sve korisnike za 4,35 kuna mjesečno pa bi umjesto dosadašnjih 10,65 kuna mjesečno cijena iznosila 15,00 kuna mjesečno po korisniku.

Varijabilni dio cijene vodne usluge javne vodoopskrbe povećat će se stambene prostore i ostale poslovne prostore (npr. prostore koji koristi gradska uprava) za 0,29 kn po m3 te bi umjesto sadašnjih 3,81 kn iznosio 4,10 kn po m3. Varijabilni dio cijene vodne usluge javne vodoopskrbe za gospodarstvo povećat će se za 0,20 kn po m3 te bi umjesto sadašnjih 6,75 kn iznosio 6,95 kn po m3.

Varijabilni dio cijene vodne usluge javne odvodnje – skupljanja otpadnih voda povećat će se za 0,96 kn po m3 te bi umjesto sadašnjih 1,54 kn iznosio 2,50 kn po m3 za korisnike stambenih prostora te i ostale poslovne prostore.

To znači da bi se račun obitelj koja prosječno mjesečno troši 10m3 vode povećao sa 146,36 kuna na 165,40 kuna, odnosno za 19,04 kuna.

Također, od sada će svi, bez obzira na to jesu li priključeni na kanalizaciju ili imaju septičke jame, plaćati istu cijenu javne odvodnje i to po količini utrošene vode, a KD VIK će organizirati pražnjenje septičkih jama tri puta godišnje.

Povećava se i fiksni dio osnovne cijene vodne usluge javne vodoopskrbe za socijalno ugrožene građane, i to sa 6,39 kn/mj na 9,00 kn/mj po korisniku, a varijabilni dio osnovne cijene vodne usluge javne vodoopskrbe s 2,29 kn/m3 na 2,46 kn/m3.

Cjenik vodnih usluga s javnim davanjima u primjeni od 1. travnja 2019. godine

No, treba podsjetiti da prema Odluci o socijalnoj skrbi, kućanstva koja ispunjavaju uvjete potpuno oslobođena plaćanja potrošnje do 5 m3 vode mjesečno po članu kućanstva, a po gore navedenim cijenama je plaćaju samo ako je potroše više od toga.

Gradonačelnik: Bez korekcije cijene vodnih usluga, ne bi bilo niti 1,7 milijardi vrijednog EU projekta

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je svjestan da povećanje cijene komunalnih usluga nije popularno, ali kad se stvori potreba, ne može se izbjeći.

„Račun će se obiteljima koje troše prosječno 10 kubika vode mjesečno ovom korekcijom povećati za 19 kuna. Međutim, činjenica je da bez ovog povećanje ne bi bilo mogućnosti realizacije ovog velikog EU projekta, u kojem bespovratno dobivamo 1,2 milijarde kuna. Sad si možemo postaviti pitanje, kada bi mi sami iz svojih sredstava, bez tog projekta i granta EU uspjeli izgraditi ovakav sustav, koji podrazumijeva novih 200 kilometara kanalizacije, 100 kilometara vodovodne mreže i novi centralni uređaj za pročišćavanje voda, čime će Rijeka i velik dio područja za koji je nadležan KD VIK, a koji se većinom odnosi na općine Jelenje, Čavle, Viškovo i dio Klane, riješiti sustav odvodnje za narednih 50-ak a možda i više godina, ali i očuvati izvorišta pitke vode te kvalitetu morske vode,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

U usporedbi s ostatkom Hrvatske, uz korekciju cijena fiksni dio u Rijeci povećan je na 15 kuna po m3, a prosječna cijena u Hrvatskoj je 26,09 kn po m3, bitno više nego što će biti u Rijeci i nakon korekcije. Kada govorimo o varijabilnom dijelu, koji se odnosi na potrošnju po kubiku, u Rijeci iznosi 6,95 kn po m3, a prosječna cijena u Hrvatskoj je 7,09 kn po m3.

„Moram reći da mnoge jedinice lokalne samouprave, odnosno njihova komunalna društva još nisu u poziciji da počnu trošiti novce iz EU, iako su po operativnom planu predviđene rekonstrukcije gotovo cjelokupne vodovodne mreže, odnosno mreže odvodnje, odnosno kako koje društvo koje se bavi vodnim uslugama bude ugovaralo bespovratna EU sredstva, tako će se i ukazati potrebe za korekcijom cijena,“ podsjetio je gradonačelnik Obersnel.

Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, o prijedlogu novog cjenika raspravljao je i Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga, koji je dao pozitivno prethodno mišljenje. Prema istom ovom zakonu, svim će korisnicima s računom za ožujak biti dostavljen letak o korekciji cijena vodnih usluga s 1. travnjem.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari