POČEO TJEDAN DJEČJE KNJIGE: Pronađite naslov za svoga mališana u riječkim knjižnicama

Tjedan dobre dječje knjige, manifestacija posvećena poticanju čitanja od najranije dobi i razvoju kreativnosti, održava se od 1. do 7. travnja, a organizatori su i ove godine za publiku pripremili pregršt događanja vezanih uz svijet dječje književnosti.

Za razliku od prijašnjih godina, Tjedan dobre dječje knjige pomaknut je na početak travnja, a već sljedeće godine trebao bi se protegnuti na cijeli – mjesec. Dio je to, kako je rekao ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković, evolucije ove manifestacije.

“Tjedan je započeo 2012. kao gradska manifestacija, ali je u međuvremenu prerastao okvire grada i proširio se na cijelu županiju, a 2020. ćemo kroz Mjesec dobre dječje knjige i projekt Europske prijestolnice kulture postati dio europske, odnosno svjetske priče. Ovogodišnje događanje nam je svojevrsni finalni trening za sljedeću godinu kada ćemo kroz mjesec dana ugostiti zaista eminentne pisce i ilustratore” – objasnio je Cvjetković.

Tjedan dječje knjige dio je EPK kroz program Dječje kuće u koji se, prema riječima voditeljice tog pravca Jelene Milić, savršeno uklapa.

“Zajedno radimo na razvijanju kreativnosti i poticanju neformalnog učenja kroz umjetnost i kulturu, tako da je logično što je ova manifestacija postala dijelom projekta EPK-a. Sljedeće godine nas očekuje posebno izdanje i nastojimo stvoriti dobru bazu za ono što će se događati nakon 2020. u samoj Dječjoj kući. Kroz ovakve suradnje gradske institucije pokazuju da nisu samo tromi sustavi na gradskim financijama, nego i pokretači promjena i progresivni akteri na sceni” – rekla je Milić.

Ivana Hrvat Kričančić, voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka, najavila je svečano otvaranje za ponedjeljak u 11 sati, na Klobučarićevom trgu ispred Osnovne škole Nikola Tesla uz predstavu »Mrav, mrav, mrav i cvrčak« Teatra Oz iz Brseča.

“U ponedjeljak nas u Striboru očekuje i otvaranje izložbe posvećene jednom od najplodonosnijih domaćih dječjih ilustratora Vladimiru Kirinu, poznatom po suradnji s Ivanom Brlić Mažuranić na ilustracijama njezinih »Priča iz davnine«, čime se bavio još i nakon spisateljičine smrti.” – rekla je Hrvat Kričančić.

Iz zaista bogatog programa izdvojila je, između ostalog, gostovanja slovenske autorice Dese Muck, Davorke Semenić-Premec, Irene Plejić Premec, Dijane Merey Sarajlija i ilustratora Manuela Šumberca. Posebno zanimljiva i neobična je slikovnica »Šćorica de lisica ši de lupu«, prva slikovnica za djecu na vlaškom, odnosno istrorumunjskom jeziku, koja će biti predstavljena 4. travnja u Striboru.

Detaljan program Tjedna dobre dječje knjige može se pogledati na web stranicama Gradske knjižnice Rijeka www.gkr.hr. Organizator Tjedna dobre dječje knjige je Gradska knjižnica Rijeka, a manifestaciju financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari