U GRADSKOJ VIJEĆNICI

U Rijeci održana komemoracija za brigadnog generala Sergia Rabara

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je komemoracija za brigadnog generala Sergia Rabara, prvog zapovjednika 111. pješačke brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske.

Brigadni general Rabar dao je izniman doprinos obrani Republike Hrvatske i grada Rijeke u Domovinskom ratu, uz izravni angažman u Policijskoj upravi Rijeka na poslovima obrane, a potom i ustrojavanju i vođenju 111. brigade u obrani domovine na Ličkom bojištu.

Komemoraciju su upriličili Udruga 111. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske i Grad Rijeka.

U nazočnosti obitelji Sergia Rabara i njegovih suboraca prigodne riječi uputili su Vlado Milković, u ime Udruga 111. pješačke brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske u svih ostalih udruga, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević.

VIDEO DANA:

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako će život i djelovanje brigadnog generala Sergia Rabara zauvijek biti upisani u povijest Rijeke.

„Pamtit ćemo ga kao prvog generala 111. brigade Hrvatske vojske, kao jednog od stvaratelja nove hrvatske povijesti i samostalne države Republike Hrvatske. Kao velikog ljubitelja Domovine i ponosnog Hrvata koji je na svom ratnom putu sve zadaće obavljao maksimalno profesionalno, kao i svi pripadnici 111. brigade HV, ali i mnogih drugih brigada sa šireg područja Rijeke i županije. Prva je to ustrojena brigada koja je odlučno stala u obranu Rijeke i okolice, a koja je prošle godine proslavila svojih 30 godina djelovanja. Drago mi je što svojim aktivnostima nastoje održati sjećanja na ratne godine koje među novim generacijama možda blijede, ali se nikako ne smiju zaboraviti. Borba za slobodnu Rijeku, slobodnu Hrvatsku, bila je mukotrpna, duga i teška. Upravo zato, ono što možemo i moramo napraviti, jest očuvati sjećanja, ali i vrijednosti slobode, uz neizmjernu zahvalnost svim našim braniteljima, pogotovo onima, koji su, braneći Hrvatsku dali svoje živote. Iako osobno nisam poznavao pokojnog generala, o njemu mogu govoriti samo s ponosom. Na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku, odazvao se pozivu Domovine i stavio na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju. Ljubav prema svome zavičaju, odlučnost, hrabrost i odvažnost, tih su dana bili jači od agresora. Sergia Rabara svatko će pamtiti na svoj način. Njegova obitelj, suborci, prijatelji i sugrađani. Ali u tom sjećanju svih će nas povezati osjećaj ponosa i zahvalnosti čovjeku koji se borio za slobodnu zemlju u kojoj danas živimo“, rekao je Filipović.

Više u VIDEOPRILOGU Kanala Ri:

Posljednji ispraćaj Sergia Rabara održat će se u srijedu, 9. veljače, na gradskom groblju u Rovinju, s početkom u 15.00 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari