IZVRSNA SURADNJA

Britanski veleposlanik Simon Thomas u nastupnom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović primili su u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj. E. Simona Thomasa

Na prijemu održanom u sjedištu Primorsko-goranske županije razgovaralo se među ostalim temama i o unaprjeđivanju suradnje među dvjema zemljama, pogotovo u kontekstu razvoja pametnih gradova i regija.

Po završetku sastanka gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je nastupni posjet veleposlanika Thomasa dodatno učvrstio izvrsnu suradnji s Veleposlanstvom Velike Britanije.

„Razgovarali smo o temama koje se tiču gospodarske suradnje, primarno u farmaceutiki, projektiranju brodova, brodogradnji i turizmu. Tijekom svog boravka u Rijeci veleposlanik se uz predstavnike institucija susreo i sa predstavnicima gospodarskog života u Rijeci, kao i predstavnicima nevladinih udruga i organizacija. Nadam se da će nam i u budućnosti biti drag gost u našem gradu“, rekao je Filipović.

Veleposlanik Simon Thomas istaknuo je kako mu je prioritet biti veleposlanik prisutan u cijeloj zemlji, a ne samo u Zagrebu.

„Ovaj prvi službeni posjet prilika je da bolje upoznam ovaj kraj, njegove građane, ali i istražim mogućnosti jačanja suradnje i veza s Velikom Britanijom. Impresioniran sam koliko Županija i Grad rade na jačanju obrazovanja, znanosti, novih tehnologija i biznisa. Imao sam priliku učiti i o vašoj bogatoj povijesti, a zamjetna je sličnost Rijeke s gradovima poput Glasgowa i Liverpoola, s mnogo prostora za suradnju, pogotovo na području pametnih gradova“, izjavio je veleposlanik Thomas.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako je na sastanku bilo riječi i o povećanju robne razmjene između Hrvatske i Velike Britanije.

„Suradnja na tom području je dobra, ali može i treba biti veća. Razgovarali smo i o povećanju turističkog prometa jačanjem avionskih veza s Velikom Britanijom. Kada govorimo o avio-prijevozu, kroz suradnju Turističke zajednice Kvarnera i Zračne luke Rijeka na Krku, radimo na povećanju broja linija i destinacija, kako kroz suradnju s Croatia Airlines, tako i s uključivanjem nekih niskobudžetnih avio-prijevoznika“, završio je Komadina.

Veleposlanik Thomas je u dvodnevnom službenom posjetu Rijeci i županiji boravio 7. i 8. veljače, tijekom kojeg je održao i niz sastanaka s predstavnicima razvojnih agencija Rijeke i županije, Sveučilišta, nadbiskupije i nevladinog sektora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari