U Rijeci otvorenje izložbe „Kultura dopolavora – Jučer, danas, sutra“ s radovima osoba 54+!

U ponedjeljak 14. listopada u 19 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka bit će otvorena završna izložba projekta „Kultura dopolavora – Jučer, danas, sutra“ koji od kolovoza prošle godine oko umjetnosti okuplja osobe starije od 54 godine

Naziv projekta, koji MMSU provodi u partnerstvu s Kreativnim kolektivom Kombinat i Centrom tehničke kulture Rijeka uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda, referira se na termin koji je u povijesti označavao organizirano slobodno vrijeme radnika/ca.

Naime, u zlatnom dobu industrijske proizvodnje pažnja se posvećivala i kulturnom „obrazovanju“ radnika pa su u sklopu radnih kolektiva organizirane čitaonice, filmske sekcije, izložbe i predstave, izdavale su se tvorničke novine… To zajedničko organizirano slobodno vrijeme popularno je zvano dopolavoro.

Iz želje da se bivšim radnicima/cama riječkih tvornica i brodogradilišta – osobama koje su danas starije od 54 godine – ponudi kulturni i edukativno-socijalni sadržaj po uzoru na opisane programe, osmišljen je projekt čija je završna izložba od 14. listopada do 15. studenog postavljena u riječkom MMSU-u.

Izložba je rezultat 9-mjesečnog rada tijekom kojeg se 102 polaznika više od stotinu puta susrelo, obišlo ukupno 14 izložbi diljem zemlje, sudjelovalo na kontinuiranim radionicama performansa, slikarstva, fotografije, kulturne kritike i vodstva po izložbama te se upoznavalo s principima volontiranja. U tome su im pomogli mentori i mentorice Bojan Hercigonja, Nika Rukavina, Matea Burmas, Sanjin Smajlović, Boris Ružić, Lucija Švob, Petra Mrša i Anita Ladišić.

Završna izložba projekta podijeljena je u tri cjeline: jučer, danas i sutra. U dijelu pod nazivom Jučer moći će se pogledati intervjui s bivšim radnicima tvornice „Rikard Benčić“, pročitati se pjesme posvećene tvornici koje je napisala njena nekadašnja zaposlenica Marija Šenk te vidjeti slikarski radovi Alberta Mihicha od kojih su tri rada nastala u sklopu likovne sekcije bivše tvornice.

Dio Danas predstavlja radove nastale na sedam radionica (performans, slikarstvo, digitalna fotografija, umjetnička fotografija, kulturna kritika, vodiči po izložbama i EPK ambasadori). Bit će izloženo 100-tinjak radova svih polaznika radionica.

Dio Sutra odnosi se na otvoreni poziv svim osobama starijim od 54 godine da na oglasnoj ploči u prostoru Muzeja ostave svoj osvrt na ovakvu vrstu programa kao i želje i ideje za slične programe.

Osim izložbe, rezultat je projekta i projektna publikacija Bilješke o slobodnom vremenu koja će biti predstavljena na otvorenju izložbe.

Partneri: Kreativni kolektiv Kombinat; Centar tehničke kulture Rijeka
Projekt je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari