IZNAD DRŽAVNOG STANDARDA

U Rijeci potpisani ugovori o financiranju programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović potpisao je s predstavnicima ustanova u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi ugovore o financiranju programa i projekata vrijednih 829 tisuća eura.

Za programe i projekate u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iznad državnog standarda koje će provoditi 11 ustanova i institucija osigurano je 331.802,00 eura, dok je dodatnih 497 tisuća eura osigurano za programe Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Navedenim se sredstvima podupire 13 projekata Crvenog križa, s time da se najveći dio sredstava, odnosno 452 tisuće eura, odnosi na financiranje pučke kuhinje, koja predstavlja zakonsku obvezu jedinica lokalne samouprave.

Filipović: Nastavak dugogodišnje suradnje

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako većina potpisanih ugovora predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje, u nekim slučajevima i dulje od dvadeset godina, s ustanovama u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, za koje Grad Rijeka izdvaja značajna sredstva. Tako je u posljednjih pet godina za ove je programe i projekte izdvojeno 5,5 milijuna eura.

„Upućujem zahvalu čelnicima ustanova i djelatnicima na trudu i radu koji tijekom sve te godine ulažu u projekte koji su iznad državnog standarda, a na dobrobit naših sugrađana svih generacija. Radi se o dugogodišnjoj praksi Grada Rijeke, koju namjeravamo nastaviti provoditi i u budućnosti“, kazao je gradonačelnik Filipović, uz kojeg su na svečanosti potpisivanja bili prisutni i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ prim. Nataša Dragaš-Zubalj zahvalila na dugogodišnjoj suradnji koja se odvijan na korist cjelokupne zajednice, od najmlađih do najstarijih. Tako već niz godina Grad Rijeka pomaže izdavanje Narodnog zdravstvenog lista, kao i rad Savjetovalište otvorenih vrate te provođenje Treninga životnih vještina u osnovnim školama.

U Hospiciju u 2022. godini 289 pacijenata

Ravnateljica Hospicija ”“Marija Krucifiksa Kozulić” Jelena s. Leopolda Ivković zahvalila se u ime svih djelatnika i pacijenata hospicija na financijskoj potpori Grada Rijeke, bez koje ne bi imali mogućnost svojim korisnicima pružati kvalitetu usluge na sadašnjoj razini.

U 2022. godini u ustanovi je boravilo 289 pacijenata, a u proteklih 10 godina rada hospicija više od 2600 pacijenata.

Ravnateljica Hospicija ”Marija Krucifiksa Kozulić” Jelena s. Leopolda Ivković

„Nadam se da to znači i isti broj obitelji kojima smo pružili pomoć, olakšanje i utjehu u najtežim trenucima njihovog života“, kazala je s. Leopolda Ivković.

Grad Rijeka – iznad standarda

Grad Rijeka već čitav niz godina financira provedbu zdravstvenih i socijalnih projekata ili programa i to iznad standarda koji su određeni zakonskim propisima.

Radi se o projektima koji su usmjereni na promicanje zdravlja, zdravstveni odgoj i zdravstvenu edukaciju; prevenciju ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; na socijalnu i psihosocijalnu zaštita građana; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; socijalnu i psihosocijalnu zaštitu žena, djece, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi.

Radi se o programima i projektima koje se provode u suradnji s 12 ustanova i institucija, odnosno Domom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Sveučilištem u Rijeci, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Caritasovim domom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja Sv. Ana, Domom za odrasle osobe Turnić, Domom za starije osobe „Kantrida“, Dnevnim centrom za rehabilitaciju „Slava Raškaj“, Hospicijem „Marija K. Kozulić“ i Fakultetom zdravstvenih studija.

Dok većina projekata i programa predstavlja nastavak programa i projekata iz prethodnih godina, koji su vrlo dobro poznati Riječanima, Grad Rijeka od ove godine podupire i jedan novi projekt naziva S(u)PORT (studenti u provedbi organizacije regionalnih takmičenja), kojeg će provoditi Fakultet zdravstvenih studija.

Kata Ivanišević, mag.med.techn., voditeljica specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine na Fakultetu zdravstvenih studija, zahvalila se na početku financiranja programa od strane Grada Rijeke, izražavajući nadu da se radi o početku dugogodišnje suradnje.

Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu gradska društva Crvenog križa obavljaju i djelatnosti sukladno potrebama lokalne zajednice na području za koje su osnovani. Grad Rijeka ima kvalitetnu suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa, kontinuirano sufinancirajući njegove projekte i programe.

Financiranje pučke kuhinje

Za programe Gradskog društva Crvenog križa osigurano je 497 tisuća eura, od čega se najveći dio odnosi na financiranje pučke kuhinje, programa koji Grad Rijeka kao jedinica lokalne samouprave mora osigurati građanima koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured Rijeka.

Financira se i organizacija stanovanja u nužnom smještaju, kamp za mlade Crvenog križa iz obitelji socijalnih potreba, Služba traženja, edukacija predškolaraca i učenika, program davalaštva krvi, priprema za djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama, zdravstveno prosvjećivanje, osposobljavanje odgojno-obrazovnih radnika za pružanje prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama i sl.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ prim. Nataša Dragaš-Zubalj

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ravnateljica Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva CK Rijeka dr.sc. Petra Šuljić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ prim. Nataša Dragaš-Zubalj, dr.med, ravnateljica Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” Jelena s.Leopolda Ivković, voditelj Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Zoran Sušanj, ravnateljica Doma za odrasle osobe “Turnić” Martina Baiocco, ravnateljica Doma za starije osobe “Kantrida” Melita Raukar, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka dr.sc. Alen Ružić, članica Upravnog vijeća Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Emina Grgurević, dr.med.spec. radiologije, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Alen Protić, dr.med., ravnateljica Sv. Ana – Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja Željka Frković, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju “Slava Raškaj” Rijeka Ankica Sušić prof. te Kata Ivanišević, mag.med.techn., voditeljica specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine na Fakultetu zdravstvenih studija.

Kata Ivanišević, mag.med.techn., voditeljica specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine na Fakultetu zdravstvenih studija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari