SVIJETSKI DAN MOŽDANOG UDARA

U Rijeci predstavljen program obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara

U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, te predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a doc.dr.sc. Vladimira Vuletić i dr. sc. Slavica Kovačić iz KBC-a Rijeka, najavile su program obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara.

Svjetski dan moždanog udara obilježava se 29. listopada s ciljem upozoravanja javnost na čimbenike rizika za moždani udar, važnosti preventivnih aktivnosti i promicanja zdravog načina života.

Pod sloganom „Vrijeme je mozak“ klinika za neurologiju u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, Medicinskim fakultetom u Rijeci, Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom pripremila je aktivnosti povodom tog Dana. Uz štand na Korzu od 10 sati, predavanjima u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u četvrtak, 29. listopada u 12 sati, građani će se educirati za prepoznavanje prvih simptoma moždanog udara i o postupcima pravovremene intervencije, posebno u jeku Covid pandemije. Dr. sc. David Bonifačić predavat će na temu “Zbrinjavanje akutnih moždanih udara za vrijeme Covid-19 pandemije”, a predavanje “Mehaničke trombektomije kod akutnog moždanog udara za vrijeme Covid-19 pandemije u našemcentru“ održat će dr. sc. Slavica Kovačić. S obzirom na epidemiološke mjere, mole se građani da dolazak na predavanje najave na e-mail: neurologija@kbc-rijeka.hr.

Zamjenica župana Marina Medarić pozdravila je je ovu akciju, podsjetivši na važnost provođenja preventivnih i edukacijskih programa. Istaknula je kako je moždani udar prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

Predstojnica Klinike za neurologiju doc.dr.sc. Vladimira Vuletić ponovila je kako je iznimno važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara. Na Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka godišnje se zbrine preko 600 bolesnika s akutnim ishemijskim moždanim udarom, koji je najčešći. Istaknula je kako se od sredine 2019. u bolnici provodi mehanička trombektomija kao drugi oblik neurointervencije, a do danas je napravljeno preko 100 zahvata. Uspješna je to suradnja neurologa, intervencijskih radiologa, anesteziologa, liječnika OHBP-a te gradske i županijske hitne službe. Nakon neurointervencija mnogo veći broj pacijenata s akutnim ishemijskim moždanim udarom ima bolji ishod, mogućnost samostalnog funkcioniraja i vraćanja svojim uobičajenim poslovima. „Stoga je potrebna kontinuirana edukacija građana kako bi kod sumnje na moždani udar pravovremeno zatražili liječničku pomoć, odnosno kako bi u bolnicu stigli u vremenskom intervalu u kojem će neurointervencije biti moguće.“, istaknula je doc. Vuletić.

Dr. Slavica Kovačić iskazala je zadovoljstvo primijetivši da, u zadnje dvije godine od kada se intenzivno razgovara o moždanom udaru, građani sve više prepoznaju simptome te se ranije javljaju liječniku. Ponovila je kako se moždani udar može dogoditi svakome te je važna hitna intervencija koja uključuje timski rad.

Prosvjećivanje javnosti i edukacije su jako bitne, istaknula je pročelnica Karla Mušković podsjetivši kako gradski odjel za zdravstvo i socijalnu skrbe putem svojih aktivnosti i sufinanciranjem programa ustanova i udruga ima za cilj unaprjeđenje kvalitete života građana, suzbijanje bolesti kao i smanjenje invaliditeta, a tu su i programi pomoći njege u kući.

Podsjetimo, moždani je udar hitno stanje koje je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Nastaje kada je dotok krvi i hranjivih tvari u dio mozga prekinut ili jako smanjen. Budući da opskrba kisikom i hranjivim tvarima nije dostatna, dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica zahvaćenim dijelovima mozga te do oštećenja funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Simptomi moždanog udara jesu utrnulost i oduzetost lica, asimetrija lica, utrnulost dijela tijela te konfuzan i nerazumljiv govor. Može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji, a najčešće je uzrokovan začepljenjem krvne žile ugruškom. Vrlo je važno doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara!

 

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views