U OKVIRU PROJEKTA RINKLUZIJA

U Rijeci predstavljena slikovnica „Gdje se skrila Lina“ koja uči i potiče na ravnopravnost

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

U Dječjoj kući predstavljena je tematska slikovnice „Gdje se skrila Lina“ nastala u okviru projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“.

Slikovnica „Gdje se skrila Lina“ djeci na primjeren način predstavlja važnost uvažavanja različitosti  te ih uči i potiče na ravnopravnost.

U slikovnici, čija je radnja smještena u Rijeku, autorica Jelena Pervan i ilustratorica Kristina Penava, kroz glavni lik djevojčice Line koja ima poremećaj iz spektra autizma, progovaraju o unutarnjem svijetu učenika s teškoćama, o vršnjačkoj potpori te o radu pomoćnika u nastavi kroz zaokruženu temu inkluzije u jednoj imaginarnoj riječkoj osnovnoj školi.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Slikovnica je dio inicijative koja se provodi kroz projekt „Rinkuzija“ a kojoj je cilj obratiti se kako stručnoj tako i širokoj zainteresiranoj javnosti s ciljem senzibilizacije i podizanja svijesti o nužnosti inkluzivnog obrazovanja.

Predstavljanje slikovnice održano je u obliku radionice u kojoj su sudjelovali učenici prvih razreda osnovne škole Podmurvice, a prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke, Sandra Krpan; pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Sanda Sušanj; autorica i ilustratorica slikovnice Jelena Pervan i Kristina Penava, te predstavnica izdavačke kuće Evenio, Jelena Kovačić.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

„Lina, odnosno djeca koja su poput Line nalaze se svugdje oko nas i glavni cilj ove slikovnice je da ih pokažemo i poručimo im da se ne trebaju skrivati“, kaže autorica slikovnice Jelena Pervan i dodaje kako su djeca s teškoćama u razvoju prije svega djeca i kako fokus treba biti na onome što oni znaju i mogu, a ne na onome što ne mogu. „Nažalost, ta su djeca često po strani zbog našeg vlastitog neznanja kako s njima raditi i pristupiti im pa nam nekad jednostavno bude lakše fokusirati se na onu djecu od koje odmah možemo dobiti neke konkretne rezultate. Međutim, djeca s teškoćama u razvoju samo trebaju da im pristupimo na određeni način. Potrebno je uložiti puno truda i volje od strane cijele zajednice i trebamo im dati prostora kako bi mogli iskazati sve ono što mogu i znaju“, ističe Pervan.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Slikovnica „Gdje se skrila Lina“ zajedno s dokumentarnim filmom o pomoćnicima u nastavi u kojem je obuhvaćeno punih 13 godina provođenja obrazovnog koncepta Grada Rijeke koji potiče inkluzivno obrazovanje i čija je premijera održana u lipnju ove godine, predstavlja trajno naslijeđe projekta „RInkluzija“ u okviru kojeg se učenicima s teškoćama u riječkim osnovnim školama osiguravaju pomoćnici u nastavi.

„Slikovnica ostaje kao naslijeđe budućim generacijama osnovnoškolaca koji će ju čitati i na taj se način senzibilizirati za potrebe onih drugih i drugačijih, jer osim same inkluzije i prava na jednake obrazovne uvjete, tolerancija i prihvaćanje ono su čemu se u našim osnovnim školama trudimo kontinuirano podučavati našu djecu“, istaknula je pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Grad Rijeka provodi inkluzivno obrazovanje od 2008. godine, a od 2014. inkluzivno se obrazovanje u Rijeci provodi kroz EU projekt „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“.

2008. godine, kada je započelo provođenje inkluzivnog obrazovanje u školama kojima je osnivač Grad Rijeka, sredstvima iz gradskog proračuna osigurano je 6 pomoćnika u nastavi. Od tada je broj pomoćnika u nastavi bio u porastu, ali uvijek u skladu s potrebama iskazanim od strane stručnjaka u osnovnim školama Grada Rijeke.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Najveći zamah u zapošljavanju pomoćnika zabilježen je tijekom 2014./2015. školske godine kada je projekt „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“ prihvaćen na natječaju Europskog socijalnog fonda.

„Grad Rijeka već dugi niz godina vodi brigu o djeci s teškoćama u razvoju i ponosna sam što je program RInkluzije prepoznat i od strane Europskog socijalnog fonda. Lina i njezini prijatelji uče nas kako bismo međusobno trebali biti puni uvažavanja i empatije jedni prema drugima i važna je ta poruka koja se šalje da je vršnjačka podrška izuzetno bitna za djecu s teškoćama u razvoju“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i dodala kako vjeruje da Grad Rijeka svojim primjerom svjedoči kako su sva djeca jednako važna i kako trebaju biti uključena u redovni proces obrazovanja.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

Za period od 2017. do 2021. godine, projekt „RInkluzija bio je sufinanciran s  8.317.410,48 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, dok je 1.467.778,32 kuna osigurano iz proračuna Grada Rijeke.

Time je Grad Rijeka kroz ovo četverogodišnje razdoblje osigurao sredstva za rad ukupno 120 pomoćnika u nastavi te za čitav niz popratnih projektnih aktivnosti.

U ovoj 2021./2022. školskoj godini, Ukupna vrijednost projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“ u iznosi 2.854.013,40 kuna, od čega je 2.425.911,39 kuna financirano od strane EU Fondova, dok je 428.102,01 kuna osigurano u proračunu Grada Rijeke.

Foto: Pixsell/ Goran Kovacic

U ovoj školskoj godini putem EU projekta „RInkluzija“ osigurana su  63 pomoćnika u nastavi koji rade s 73 djece dok je još financiranje još 10 dodatnih pomoćnika osigurano kroz proračun Grada Rijeke.

Nakladnik slikovnice „Gdje se skrila Lina“ je Grad Rijeka, za produkciju je zaslužna izdavačka kuća Evenio d.o.o., a slikovnica će biti distribuirana svim riječkim osnovnim školama.

I.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari