ZAMJENIK ŽUPANA VOJKO BRAUT

PGŽ se protivi centralizaciji županijskog zdravstvenog sustava; ”To znači urušavanje standarda za naše građene i prekid investicija”

“Prijedlog izmjena i dopuna Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim se predviđa centralizacija zdravstvenog sustava koji je sada u ingerenciji županija neprihvatljiv je i dovest će do urušavanja dostignutog standarda usluga i smatramo da to naši građani moraju znati”, rekao je zamjenik župana Vojko Braut na današnjem redovnom susretu s novinarima

“Zavod za hitnu medicinu, Nastavni zavod za javno zdravstvo, naše specijalističke bolnice i sanitet po tom bi prijedlogu umjesto županijskih postale državne ustanove, a cjelokupna centralizacija trebala bi se provest kroz 6 mjeseci, što je nemoguć rok za tako veliki zahvat. Taj je prijedlog rađen bez uključivanja stručne i opće javnosti, bez konzultacija sa županijama, a naš je stav da od takvog prijedloga treba odustati ili ga značajno revidirat. PGŽ je u te zdravstvene ustanove uložila ogroman novac, 80 milijuna kuna samo kroz zadnje 4 godine i to iz izvornog proračuna, što znači da je od ukupnih ulaganja u tom razdoblju od 250 milijuna kuna, svaka treća kuna bila iz džepa naših građana”, rekao je Braut.

VIDEO DANA:

Kako država upravlja svojim zdravstvenim ustanovama najbolji je primjer KBC Rijeka, a jako nam je dobro poznato u kakvom su stanju ti bolnički objekti, dodao je te podsjetio da je PGŽ 30 godina čekala da konačno krene gradnja nove, suvremene bolnice. Naglasio je također da bi se centralizacijom doveli u pitanje i planirani investicijski projekti, među kojima je i preseljenje hitne medicine na Rujevicu, proračunom već planirana ulaganja u medicinsku opremu naših thalassotherapija, kao i dovršetak velikih investicija u Psihijatrijsku bolnicu Rab.

“Zašto država želi preuzeti upravljanje specijalističkim bolnicama nije nam poznato, osim da ih priprema za privatizaciju. I druge županije dijele naše mišljenje, a ako država kroz takav model želi pomoći regijama s nižim zdravstvenim standardom može to efikasno riješiti na način da im poveća decentralizirana sredstva”, poručio je Braut te rekao da će ovo biti tema današnjeg sastanka župana Komadine s ravnateljima svih županijskih zdravstvenih ustanova.

I.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari