LJETNA "MALA ŠKOLA"

U Rijeci radionice za djecu pred polazak u školu: Tko želi biti školarac?

Photo: Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Koristimo se vježbama iz edukacijske kineziologije, prilagođenim didaktičkim materijalima koje djeca prihvaćaju bez otpora, kako bi djeca zadržala pozitivan stav prema učenju novih vještina i usvajanju apstraktnih pojmova.

Nepoznato činimo poznatim kroz edukativne igre i aktivnosti, a ne kroz klasičnu primjenu radnog lista ili tzv “crtančica”. Uvažavajući suvremene smjernice i spoznaje o razvoju dječjeg mozga, u ovom programu fokusirani na pripremu djeteta za školski sustav, omogućujemo djeci da kroz bolju organizaciju i povezivanje različitih vještina budu spremni za učenje bilo kojeg novog sadržaja ili vještine, a ne samo da zadovolje očekivanja u prvim godinama školovanja.

Najčešća pitanja:

Moje dijete već pohađa vrtić, treba li mu još nešto osim tog uobičajenog programa pripreme za školu koji se u njemu provodi?

Mješovite vrtićke grupe, uz sav napor odgajatelja da se posvete svakom djetetu pojedinačno, često ne ostavljaju dovoljno vremena da se za svako dijete posebno pripreme materijali i poticaji ukoliko se uoči da postoji kašnjenje u nekim vještinama koje su bitne za usvajanje čitanja, pisanja i računanja. Upravo radi toga, svakom predškolarcu uvijek možemo ponuditi više od onoga što se nudi u klasičnom programu pripreme za školu, jer za svako dijete izrađujemo individualni plan rada, materijale i preporuke za roditelje.

Što je s djecom koja pohađaju tzv. “malu školu” – djecu koja nisu ranije pohađala vrtić – neće li im sve to biti previše i odjednom?

Čest je slučaj da se roditelji pribojavaju da će djetetu koje ranije nije pohađalo vrtić biti previše naporno ukoliko se naglo i bez pripreme uključi u prevelik broj programa u zadnjoj godini pred polazak u školu. Naravno da je ova odluka stvar svakog roditelja pojedinačno i da o tome najbolje mogu odlučiti oni sami. S obzirom na opseg obveznog programa pripreme za školu, koji traje tek nekoliko mjeseci samo u jutarnjim satima, što je daleko manje od uobičajenog boravka djeteta u jaslicama i vrtićkoj grupi, mišljenja smo da je realno i poželjno omogućiti više prilika za učenje i socijalizaciju djetetu koje nije ranije bilo uključeno u neki oblik odgojno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi i zbog toga se upravo ova djeca trebaju više poticati kroz kvalitetne i individualizirane programe.

Što je s onima koji će možda dobiti “odgodu škole”? Ima li smisla krenuti s programom? Neće li ta odgoda jamčiti više vremena za pripremu jer dijete čeka još jedna cijela godina u vrtiću?

Nažalost, iskustva roditelja pokazuju da još jedna godina u vrtiću najčešće znači samo vrijeme provedeno u vrtiću, a najviše se ustvari očekuje od djeteta i njegovog prirodnog sazrijevanja. Ponekad to nije dovoljno i tada se roditelji pitaju jesu li mogli krenuti s individualiziranim postupcima i ranije. Vrijeme je još uvijek dobro iskoristiti a kasnije se veseliti plodovima koji dolaze uz rad i trud. Očekivati da će samo protok vremena “učiniti svoje” česta je zabluda na koju valja upozoriti. Djeca koja su po dobi obveznici za prelazak u školski sustav, ali će upis u školu ipak odgoditi, dobrodošla su u naš program “Tko želi biti školarac?” jer ćemo za njih kreirati individualne materijale i poticaje, piše mojedijete.com

TERMINI ZA LJETNI PROGRAM:

Srpanj 2020 – 2x tjedno svaka grupa (GRUPA 1: pon-sri, GRUPA 2: uto-čet)

Radionice su raspoređene u 9 dolazaka kroz cijeli mjesec.

Trajanje: 08.00-12.00

Cijena po polazniku za cijeli program: 900,00 Kn

Za sve upite molimo Vas da se obratite na 091 170 8025 ili na kabinetmartis@gmail.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari