OKUPLJENO 20 PARTNERA

U Rijeci se održava završna konferencija projekta CEKOM za pametne gradove

Projekt CEKOM za pametne gradove okupio je 20 partnera, od čega 17 privatnih/javnih poduzeća te tri institucije za istraživanje i širenje znanja. Na 36 proizvoda i usluga razvijanih kroz 6 podprojekata radilo je gotovo 400 zaposlenika.

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održava se završna konferencija projekta CEKOM za pametne gradove na kojem će biti predstavljeni rezultati trogodišnjeg istraživanja i razvoja partnera na projektu.

Osnovne aktivnosti projekta

Osnovne aktivnosti projekta CEKOM za pametne gradove bile su usmjerene na rješavanje izazova s kojima se nosi svaki grad kao što su upravljanje prometom i prometnim tokovima, očuvanje okoliša i upravljanje prirodnim resursima, upravljanje komunalnom infrastrukturom te poboljšanje života u raznim elementima – sigurnost, socijalna inkluzija, održivi turizam i brojnim drugim.

Sudionicima su se uvodno obratili direktor tvrtke SMART RI Nenad Antolović, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i ravnatelj Razvojne agencije Primorsko-goranske županije Prigoda Vedran Kružić.

Nenad Antolović istaknuo je uspjeh projekta i zahvalio svim partnerima koji su sudjelovali.

“Tijekom tri godine u sklopu projekta radilo se na razvoju 36 proizvoda i usluga, održan je veliki broj online koordinacija, pogotovo za vrijeme trajanja pandemije koja nije zaustavila tijek projekta, objavljeno je gotovo 100 znantveno-stručnih članaka, ostvarena su sudjelovanja na brojnim konferencijama, međunarodnim skupovima, okruglim stolovima, imali smo više od 30 predstavljanja projekta zainteresiranoj javnosti.

Također, želio bih istaknuti i kako smo i građane uključili u ovaj projekt, točnije njih 1500 ljudi sudjelovalo je u projektnim aktivnostima kroz, primjerice Urbani laboratorij, odabir vizualnog identiteta multifunkcionalnog info-punkta, kao i u raznim edukacijskim programima i konferencijama. Također, više od 50 jedinica lokalne i regionalne samouprave uključilo se u ciklus radionica “Pametni gradovi i općine”, a raduje nas i veliki interes gospodarskih subjekata koji su iskazali želju da se uključe u projekte sličnog karaktera i u budućnosti”, rekao je Antolović.

Filipović: Uložen je veliki trud svih aktera ovog projekta

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je zadovoljstvo uključivanjem značajnog broja velikih IT tvrtki u ovaj projekt, kao i sudjelovanje riječkih komunalnih poduzeća.

“Uložen je veliki trud svih aktera ovog projekta, a krajnji cilj bio je ponuditi rješenja pristupačna građanima. Pred nama je sada faza implementacije ideja proizašlih iz ovog projekta i nadam se da će ona naći svoju primjenu u našem svakodnevnom životu”, istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako Europska unija u svom sedmogodišnjem planu razvoja upravo IT i digitalizaciju stavlja u fokus svog djelovanja.

Iako, kako je naglasio direktor Razvojne agencije PGŽ Prigoda, Vedran Kružić, Primorsko-goranska županija nije formalno dio CEKOM projekta, od 2018. godine i osnutka Prigode, ostvarena je suradnja sa brojnim partnerima CEKOM-a što je doprinijelo i promociji projekata SMART RI-ja diljem županije.

“Proizvodi kao što su ovi koji su se razvijali unutar ovog projekta izuzetno su nam važni i potrebno ih je primijeniti u našoj svakodnevici jer će doprinijeti podizanju kvalitete života u našim gradovima i općinama. Očekujem da iz osmišljenih pilot projekata odnosno prototipova nikne niz  rješenja koje ćemo kao građani konzumirati kroz usluge naših komunalnih društava odnosno u naše privatno vrijeme ukoliko se radi o projektima firmi iz privatnog sektora”, naglasio je Kružić.

Konferenciji su među ostalima prisustvovali i predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Nikolina Štefuljak, Petra Vasilj, Maja Dujmović i Marko Lukač iz Ureda za kontrolu provedbe projekata.

Najveći je razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja

Projekt CEKOM najveći je razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko-komunikacijskih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života građana, a provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 19.859.497,53 eura (149.631.384,15 kn) od čega je iznos od 12.656.118,62 eura (95.357.525,75 kn) sufinanciran sredstvima EU.

Nositelj projekta je tvrtka SMART RI, a razdoblje provedbe projekta je od 1. ožujka 2020. godine do 1. ožujka 2023. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari