KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Župan Komadina komentirao referendumsku inicijativu mještana Unija, raspisani javni pozivi za raspodjelu gotovo pola milijuna eura projektima Gorskog kotara i otoka

Na redovitom susretu s novinarima župan Zlatko Komadina se osvrnuo na najvažnije aktualnosti u PGŽ. Komentirao je tako najavu Mjesnog odbora Unije o raspisivanju referenduma o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije rekavši da se radi  o legitimnoj inicijativi koja ima svoju proceduru, a konačna je odluka na Saboru RH u čijoj su nadležnosti izmjene granica teritorijalnog ustrojstva.

„Što se tiče PGŽ mi nemamo razloga biti protiv stava samih mještana, no pozvao bih ih da razmisle kako im se ne bi dogodilo da im se život na otoku dodatno oteža. Kao Županija itekako smo senzibilizirani za  probleme naših otočana, pogotovo na malim otocima, a kada građani Unija ističu da nemaju najbolju prometnu povezanost, toga smo svjesni i to je točno. Plovidbeni red održavaju stari brodovi, a na resornom ministarstvu i Jadroliniji je da nabave novi trajekt, što smo ih i tražili. Osigurali smo sve uvjete za uvođenje novijih trajekata i katamarana izgradnjom novih riva na Susku, Iloviku i Unijama. Upravo smo na Unijama prije nekoliko mjeseci otvorili rivu vrijednu 40 milijuna kuna za 40 stanovnika i goste Unija“, podsjetio je Komadina te dodao da je PGŽ na Unijama pokrenula i projekt samoodrživog otoka. U okviru projekta su instalirani desalinizatori za proizvodnju pitke vode, nabavljeni su boškarini i predani lokalnoj zadruzi te je izrađen plan postavljanja i nabave solarnih panela za proizvodnju struje.

„Osim toga, s Ministarstvom obrane razgovaramo o izmjeni pravilnika kojim bi se vojnim helikopterima omogućilo slijetanje i na male otoke poput Unija“, rekao je Komadina. Naime, trenutačni pravilnik MORH-a propisuje da je za slijetanje potrebna prisutnost policije i vatrogasne postrojbe, što na malom otoku nije moguće, a pacijenti se sada prvo brodom transportiraju na Mali Lošinj, a onda helikopterom do kopna, što je neučinkovito, zaključio je Komadina.

Župan se osvrnuo i na informaciju u javnosti o navodnom zagađenju u blizini LNG terminala, zbog čega je zatražio analizu mora od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Svi su uzorci pokazali da nema biološkog zagađenja niti klora, dok je jedan uzorak, uzet s 500 m udaljenosti od terminala, pokazao velik broj mrtvih mikroorganizama što navodi na sumnju da je neki brod ispustio balastne vode, izvijestio je Komadina. Ujedno je upozorio da se u javnosti ne plasiraju neistinite tvrdnje kako je PGŽ bila protiv LNG terminala, te podsjetio da je Županija zastupala ideju kopnenog terminala koji će primjenjivati najviše ekološke standarde.

U osvrtu na polemike u javnosti oko izgradnje novog Doma zdravlja u Opatiji župan je rekao da je sam model identičan već izgrađenom domu u Novom Vinodolskom. „Spremni smo investiciju pratiti do kraja, izjavio je župan i dodao da je lokacija doma stvar opatijske vlasti koja mora odabrati gdje će se graditi. Primorsko-goranska županija je prodala jednu od zgrada starog doma zdravlja i ta će sredstva uložiti u novu, a da je prošla opatijska vlast sa Županijom potpisala sporazum kao što trenutačna jest, dom bi već bio izgrađen“, rekao je Komadina.

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić predstavila je natječaj za sufinanciranje manifestacija i programa vezanih uz Kulturno-turističku rutu „Putovima Frankopana“. Cilj natječaja je uključivanje JLS-ova, udruga i šire zajednice u stvaranje novih doživljaja vezanih uz KTR „Putovima Frankopana“. Ukupna vrijednost natječaja je 23.000 eura od kojih je 13 tisuća na raspolaganju gradovima i općinama u kojima se nalaze interpretacijski centri, dok je preostali iznos od 10.000 eura namijenjen ostalima koji provode manifestacije koje za cilj imaju promociju naslijeđa Frankopana.

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan najavio je javne pozive za sufinanciranje više  programa namijenjenih gradovima i općinama u visini od gotovo pola milijuna eura. Radi se o programu razvoja mreže sanjkališta vrijednom 233.000 eura, kontinuiranom programu ravnomjernog razvitka i sufinanciranja izrade projektne dokumentacije vrijednom 200.000 eura kao i  programu razvoja otoka vrijednom 66.000 eura za male komunalne investicije na otocima. Ovi se programi, izuzev razvoja mreže sanjkališta,  provode već desetak  godina, a PGŽ će uskoro objaviti i odluku o raspodjeli 930.000 eura iz Fonda za Gorski kotar najavio je  Krpan i dodao kako smatra da će ovi programi pomoći razvojnim projektima na području županije te da se očekuje velik sinergijski učinak, pogotovo u dijelu pomoći nadomještanja nedostatka vlastite komponente gradovima i općinama.

Ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth najavila je drugi sajam karijera u turizmu koji će se u opatijskom hotelu Adriatic održati od 1. do 3. ožujka u sklopu provedbe projekta „RCK recept“. Cilj sajma je povezivanje učenika i centara kompetentnosti s lokalnim tržištem rada i visokoobrazovnim institucijama, a tijekom kojeg će učenicima biti predstavljene mogućnosti zaposlenja i daljnjeg obrazovanja, uz brojne radionice i okrugle stolove. Na sajmu će bit 12 izlagača a očekuje se posjet više od 150 učenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari