U PROSTORU RIJEČKE SINAGOGE

U Rijeci šestu godinu za redom obilježen Dan židovske kulture

U prostoru riječke Sinagoge, šestu godinu za redom prigodnim programom obilježen je Dan židovske kulture.

Manifestacija se obilježava u sklopu Europskog dana židovske kulture i baštine, a sa ciljem upoznavanja građana sa židovskom tradicijom, kao i umjetničkom, povijesnom i arhitektonskom baštinom europskih Židova.

Program je započeo prigodnim obraćanjem predsjednika Židovske općine Rijeka Ranka Špigla, riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, koordinatorice programa Rine Brumini i rabina Luciana Moše Prelevića.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako Grad Rijeka i Židovska općina Rijeka godinama surađuju na brojnim projektima, među kojima je i projekt Kamen spoticanja.

„2013. godine u Rijeci su postavljeni Kameni spoticanja, a riječ je o pločicama postavljenima ispred kuća i zgrada iz kojih su za vrijeme Drugog svjetskog rata Židovi odvođeni u koncentracione logore. Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je taj događaj obilježio na takav način, a sve u znak sjećanja na žrtvu i patnju Židova u tom vremenu“, rekao je gradonačelnik dodavši kako članovi Židovske općine Rijeka svake godine u organizaciju ove manifestacije ulože veliki trud i entuzijazam te kako je različitost odlika našega grada koju moramo nastaviti njegovati i u budućnosti.

Rabin Moše Prelević je u svom uvodnom obraćanju rekao kako je ova manifestacija dan kada su svi pozvani da dođu, da se upoznaju za židovskom kulturom, ali i kako su približavanje, ljubav i zajedništvo jedan od glavnih razloga organiziranja ove manifestacije.

Manifestaciji su uz predstavnike nekolicine crkvenih zajednica u Rijeci nazočili i nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije Mate Uzinić te pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj.

Kako je istaknuo nadbiskup koadjutor Uzinić, odazvao se pozivu na manifestaciju kako bi pobliže upoznao židovsku zajednicu u Rijeci. „Upoznavanje i razbijanje određenih predrasuda koje možemo imati jedni o drugima kao i međusobno poštovanje i uvažavanje jedni drugih zasigurno je jedini ispravan put kojim zajedno trebamo ići“, istaknuo je Uzinić.

U sklopu manifestacije održano je predavanje prof. Zlatka Krajača „Prošlost i baština riječkih i opatijske sinagoge“, a predstavljen je i doprinos Židovske općine Rijeka u projektu Fiume in Flux, a riječ je o digitalnom vodiču po gradu koji sadrži i dio o povijesnom i kulturnom naslijeđu Židova u Rijeci. Posjetitelji su mogli uživati i u košer vinu kao i slatkim i slanim specijalitetima židovske kuhinje, a u glazbenom djelu programa nastupio je zbor Zajednice Talijana „Fratellanza“ te David Danijel.

Obilježavanje ove manifestacije koordinira udruga European Association for the Preservation and Promotion od Jewish Culture and Heritage, a obilježava se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

MARKO FILIPOVIĆ, RANKO ŠPIGL, RINA BRUMINI I LUCIANO MOŠE PRELJEVIĆ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari