U RIJECI “TJEDAN MOZGA” Utječu li mobiteli, računala, tableti… na našu koncentraciju, pamćenje, umor i spavanje?

Foto: Facebook

18. Tjedan mozga, od 11-17.ožujka nudi odgovore na brojna pitanja kako učiti, pamtiti, izbjeći ovisnosti, demenciju i kako sačuvati mentalno zdravlje

Izložbom slika „Šetnja gradom“ autorice Irene Ostojić, više medicinske sestre na Klinici za psihijatriju u KBC-u Rijeka te Izložbom članova Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Srce Rijeka u ponedjeljak 11. ožujka, s početkom u 14,30 sati, u Auli Medicinskog fakulteta u Rijeci započinje 18. Tjedan mozga koji se održava u sklopu nacionalnog obilježavanja ove tradicionalne kampanje od 11. do 17 ožujka.

Uz Rijeku, bogati tjedni program održava se na Rabu, u Crikvenici i Novom Vinodolskom. Glavna je tema 18. Tjedna mozga „Mozak, učenje, pamćenje“.

Nakon otvorenja izložbe „Šetnja gradom“ i uvodnih riječi članova organizacijskog odbora kojeg vodi prof.dr.sc. Gordana Rubeša, u 15,30 slijedi zanimljivo predavanje „Mozak, učenje i mobitel“ prof.dr.sc. Ines Mrakovčić Šutić, koje će nam otkriti najnovija saznanja o utjecaju suvremenih elektronskih uređaja na koncentraciju, pamćenje, umor, usmjeravanje pažnje i spavanje.

Foto: Ilustracija

Radionica “Sva lica stresa”

Osobito je intrigantna radionica “Sva lica stresa“ koja će održati u 18 sati, u Klubu „Bačva“, na adresi Dolac 8, a kroz koju će posjetitelje voditi dr.Jasmina Ruždijić i Jasmina Kardoš, psihologinja. Sudionici će na radionici dobiti odgovore na pitanja kako prepoznati stres i njegove tihe i dugoročne posljedice te zašto različiti ljudi na njega različito reagiraju.

Tijekom predavanja „Uhvati stres za vrat“ imat će prilike čuti kako se suočiti sa stresom, saznati više o tehnikama i strategijama samozaštite i ublažavanja djelovanja stresa.

„Učenje je lako, to može svatko“

U utorak 12. ožujka studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci održat će u Domu za starije osobe „Kantrida“, u 10 sati, radionicu i predavanje na temu „Učenje je lako, to može svatko“. Dotaknut će se tema o učenju i obuhvatiti učenje kroz društvene igre, tjelovježbu i umjetnost. Educirat će štićenike Doma o mozgu, procesima starenja, bolestima koje zahvaćaju mozak.

U 13 sati u Studentskom Sveučilišnom Centru psihologinje Ines Jakovčić i Jasna Borbelj Čeko govorit će o nevidljivim šalabahterima za učenje i pamćenje, s porukom da učenje ne mora biti mučenje. Sudionici će dobiti odgovor na pitanje „možemo li se zabaviti i biti kreativni dok učimo?“

Istog dana, u 15 sati u Gradskoj vijećnici na Korzu prof.dr. sc. Darko Ledić, dr.sc. Hrvoje Šimić i dr. Barbara Kolbah s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka održat će tribinu na temu „Tipični sindromi u neurokirurškom liječenju osoba više životne dobi“.

U 18 sati u Bačvi će se održati radionica „Specifičnost podučavanja osoba treće životne dobi“, što doprinosi prevenciji demencije. Predavači su stručnjaci Klinike za psihijatriju KBC Rijeka: doc.dr.sc. Marija Vučić Peitl, dr.Latica Milinović, mr.sc.Joško Prološčić i dr.Diana Palaić.

Tribina „Adolescenti i ovisnosti“

Tribina „Adolescenti i ovisnosti“ održat će se u srijedu, 13.ožujka u 14 sati u Gradskoj vijećnici, predavači su dr.sc.Tanja Grahovac Juretić i dr. Mersad Muminović.

U 16 sati na Medicinskom fakultetu održat će se radionica muzikoterapije, a muzikoterapeut Irena Magaš educirat će sudionike o primjeni glazbe u terapiji.

Istoga će dana u Centru za podršku zdravlju Pilgrim u Rijeci, u 18 sati, prof. psihologije Borka Babić, održati radionicu „U kojem je modu vaš mozak – uvod u mindfulness“. Riječ je o najnovijem 3. valu kognitivno-bihevioralne psihoterapije, drugačijem načinu nošenja s neugodom.

U četvrtak 14. ožujka Udruga Ri Rock u suradnji s Medicinskim fakultetom u 10 sati održat će za štićenike Doma “Kantrida“ radionicu osnove ritma i bubnjanja.

U Gradskoj vijećnici u 14 sati na rasporedu je tribina „Što se krije iza školskog neuspjeha?“. Kroz interaktivna predavanja stručnjakinje dječje i adolescentne psihijatrije, doc.dr.sc. Daniela Petrić i doc.dr.sc. Ana Kaštelan govorit će se o školskom neuspjehu i utjecaju psihičkih smetnji na školski uspjeh.

U nastavku prof. Irena Velimirović, dr. Sanja Brozan i dr.Vanja Tomac govorit će o različitim aspektima školskog neuspjeha, kako prepoznati teškoće u učenju, kako pomoći djeci i adolescentima u nošenju sa školskim neuspjehom te kako ga prevenirati.

Istog dana, s početkom u 17 sati u „Bačvi“ će se održati znanstvena tribina „Neurologija danas zahvaljujući znanosti“, gdje će se stručnjaci s Klinike za neurologiju KBC Rijeka: doc.dr. Vladimira Vuletić, prof.dr.sc. Mira Bućak, dr.sc.David Bonifačić i mr.sc. Zoran Tomić, predstaviti novosti iz područja Parkinsonove bolesti, moždanog udara, demencije, multiple skleroze, neuromuskularnih bolesti i glavobolja.

Petak 15. ožujka rezerviran je za Radionicu kaligrafije, koja će se održati u 10 sati u Klubu mladih Rijeka pod vodstvom prof.kineskog jezika Chang Xiaoyu, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu.

Radionica „Pretraživanja Up to date-a: u potrazi za dobrim tehnikama učenja“ održat će se u 16 sati u Knjižnici Medicinskog fakulteta, a u 18 sati u „Bačvi“ je na programu predavanje „Kako razvoj ovisnosti o opojnim drogama uzurpira procese učenja i pamćenja“. „Mozgalica“, uz nagradnu igru, predviđena je Rakhia Baru u 21,30.

 

Foto: Marin Ćuk Vurnek

Interaktivno predavanje „Mitovi o podsvijesti“

U sklopu 18. Tjedna mozga u Gradskoj knjižnici Crikvenica u utorak 12. ožujka održat će se interaktivno predavanje „Mitovi o podsvijesti“, dok je u četvrtak 14. ožujka u Osnovnoj školi „Ivan Mažuranić“ u Novom Vinodolskom, u 11,30 sati na rasporedu održavanje 90-minutne radionice „Poticanje divergentnog mišljenja“. Ondje će potencijalno daroviti učenici slikati svoja platna.

Program na Rabu

Psihijatrijska bolnica Rab najavljenim predavanjima, radionicama i tribinama i ove se godine aktivno uključila u Tjedan mozga. Tijekom cijelog tjedna stručnjaci Bolnice od 14 do 15 sati odgovarat će na pitanja građana telefonom pozivom na broj 051776344.

Bolnički multidisciplinarni tim, nakon kratkih uvodnih izlaganja o demenciji, pamćenju i zaboravljanju, normalnom i patološkom starenju mozga, 13.ožujka od 11 sati gostovat će u kontakt emisiji „Poda starim krovovima“ Radio Raba i odgovarati na pitanja slušatelja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Istog dana grupa kliničkih psihologa Psihijatrijske bolnice Rab u Srednjoj školi Markantuna de Dominisa održat će radionicu „Mozak i učenje“.

U četvrtak u 12,15 sati na programu je kontakt emisija za slušatelje radija na temu „Od misli do riječi…kako učimo govor?“.

„Šećite Kor(z)om mozga“

18. Tjedan mozga u subotu, 16.ožujka vodi nas na riječko Korzo. Studenti Medicinskog fakulteta pod sloganom „Šećite Kor(z)om mozga“ građanima će mjeriti tlak i dijeliti promotivne edukativne materijale, a kroz radionicu „Bolnica za medvjediće“ kroz igru s djecom testirat će i potaknuti razvijanje osjećaja za prostor.

Tehničari nutricionisti Medicinske škole u Rijeci pripremit će zdravi doručak. Zadnjeg dana, 17.ožujka, u nedjelju, s početkom u 19 sati u Klubu mladih Rijeka, održat će se Pub kviz posvećen Tjednu mozga.

Organizatori Tjedna mozga su Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Katedra za psihijatriju i psihološku medicinu, Klinika za psihijatriju KBC Rijeka, Psihijatrijska bolnica Rab, a veliki doprinos u organizaciji dali su studenti Medicinskog fakulteta i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci.

Ulaz na sva događanja 18.Tjedna mozga je slobodan. Pozvani su građani svih generacija zainteresirani za zanimljive i aktualne teme koji ujedno žele saznati odgovore na brojna pitanja o tome kako brinuti o mentalnom zdravlju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari