“MAG KUHINJE” S KVARNERA: Preminuo slavni hrvatski chef Andrej Barbieri u 50. godini

Barbieri je rođen je u Zagrebu, a nakon djetinjstva provedenog u Lovranu, vrlo mlad je otišao u Italiju

Nakon dugogodišnjih zdravstvenih tegoba jedan od najvećih hrvatskih chefova Andrej Barbieri preminuo je u 50. godini, piše Jutarnji list.

Barbieri je rođen je u Zagrebu, a nakon djetinjstva provedenog u Lovranu, vrlo mlad je otišao u Italiju gdje je otvorio multimedijalni lokal.

U to je vrijeme bio očaran barovima, gostionicama, velikim luksuznim hotelima i restoranima koji su za Andreja bili kazališni pojam – mjesta gdje se nešto odigrava i zbiva. Tada se zbližava s gastrozofijom slowfooda, a od 1999. posvećen je isključivo kulinarstvu. Vodio je niz restorana diljem svijeta: Siciliji, Sardiniji, Kreti, u Španjolskoj, stoji na stranicama Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Prije desetak godina vratio se u Hrvatsku

Kada prije desetak godina iz svijeta vratio Volosko, Andrej je razmišljao o laganom uronjavanju u mirovinu. Takvog ga je većina i upoznala u neodoljivoj i šarmantnoj Skalinadi, a zatim i Tramerki. Jelima koje kao da kuha za sebe privlačio je prijatelje i stvarao nove.

Nemir još nije potpuno zatomio, mijenjao je mjesta u kojima je vodio kuhinje, no sva su bila opuštajuća, odmaknuta od bilo kakvih glamuroznih pretenzija. No, onda je došao poziv da opatijskoj Bevandi vrati sjaj i tempo je opet ušao u fazu ubrzavanja. Uz Bevandu, u Rijeci je na Korzu preporodio i lokal Conca d’Oro, Zlatna školjka, preuređena je po njegovim zamislima.

Posljednji Barbierijev projekt u Hrvatskoj bio je Barbieri´s koji je volio opisivati kao svojevrstan nastavak trenda “bistrologije”, a upravo ga je on podigao do razine nenametljive elegancije. Nakon toga odlazi u Dohu i otvara Quavannu i tako postaje chef konzultant prvog hrvatskog restorana u Kataru, piše Jutarnji list.
Vijesti.hr
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari