LJETO JE STIGLO!

U Rijeci već u 6 ujutro zabilježeno preko 20 stupnjeva!

Foto: Pixsell, DHMZ

Prvi ovogodišnji toplinski val stigao je do Hrvatske. Vrhunac se očekuje u nedjelju i ponedjeljak, kada bi temperature lokalno mogle ići i do 35, pa čak i 36 stupnjeva.

Ni danas neće biti puno lakše, tijekom dana se očekuju maksimalne temperature od 33 stupnja.

Noći su ponegdje na kopnu još uvijek relativno svježe, no to neće biti slučaj idućih dana. Zato su na Jadranu noći već sada vruće. Kako je jutros objavio HRT, na kopnu je u 6 ujutro izmjereno 12 do 16 stupnjeva (Zagreb), dok su na moru temperature išle preko 20! U Splitu je u 6 sati izmjereno 22, u Rijeci i Dubrovniku 21 stupanj, piše Index.

Što nas čeka danas?

Pretežno sunčano i u većini krajeva vruće, stoji u prognozi DHMZ-a. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu ujutro burin, a danju do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 29 do 32°C.

Detaljna prognoza DHMZ-a za danas

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje vruće. Ujutro mjestimice umjeren burin, a danju jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka između 28 i 30°C.

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku te vrlo toplo i vruće. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 30°C.

Središnja Hrvatska

Većinom sunčano, u prvom dijelu dana povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zraka između 28 i 30°C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, prijepodne povremeno uz umjerenu naoblaku te vrlo toplo. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura zraka između 25 i 27°C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a poslijepodne ponegdje rijetko povećanje naoblake, uz mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak. Ujutro i navečer puhat će slaba bura i sjeverni vjetar, danju slab sjeverozapadni i zapadni vjetar. More će biti malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 27 i 30°C.

Dalmacija

Pretežno sunčano, vrlo toplo, pa i vruće. U ujutro slab do umjeren burin, a danju maestral. Najviša dnevna temperatura zraka između 27 i 31°C.

Kako će biti sutra?

Pretežno sunčano i vruće bit će i sutra, stoji u prognozi koju je jutros objavio DHMZ. Uz lokalno jači razvoj oblaka pljuskovi su mogući u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Vjetar većinom slab. Na Jadranu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 12 do 17, a na Jadranu od 19 do 22°C. Najviša dnevna uglavnom između 29 i 32°C.

Što slijedi za vikend?

U petak i za vikend na Jadranu se nastavlja stabilno i sunčano vrijeme, uz daljnji porast temperature. Noći će sve češće biti tople, a danju će biti vruće i tek će ponegdje manje olakšanje u najtoplijem dijelu dana pružati slab, u subotu i umjeren vjetar s mora. Uz vruće vrijeme i more će se još izraženije ugrijati, stoji u prognozi Tanje Renko iz DHMZ-a za HRT.

U unutrašnjosti će oblaka ipak biti malo više, posebno u poslijepodnevnim satima, kada će, ponajprije u petak i subotu, postojati vjerojatnost za poneki lokalan pljusak, i to uglavnom u gorju. Vjetar će u većini krajeva izostati. Najviša dnevna temperatura bit će između 31 i 35°C, a mogla bi lokalno biti i 36 stupnjeva. U utorak se očekuje pad temperature za par stupnjeva, ali i dalje će biti oko 30 stupnjeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari