28 UGOVORA

U Rijeci Vladino ministarstvo dodijelilo 14,9 milijuna kuna udrugama za pružanje asistencije osobama s invaliditetom

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dodijelilo 28 ugovora vrijednih 14,9 milijuna kuna za pružanje usluga asistencije osobama s invaliditetom, a ugovore su preuzeli predstavnici udruga s područja četiri županije.

Na svečanosti održanoj u hotelu Hilton države tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić i Marija Pletikosa uručile su ugovore predstavnicima udruga s područja Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije. Riječ je o 28 ugovora vrijednih 14,9 milijuna kuna namijenjenih pružanju usluge asistencije osobama s invaliditetom za razdoblje 2022.-2023.

Uručeni ugovori dio su Ograničenog poziva za prijavu dvogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022.-2023., a dio su od ukupno 135 ugovora koje će Ministarstvo potpisati s udrugama civilnog društva u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 72,4 milijuna kuna.

VIDEO DANA:

Cilj programa je povećanje socijalne uključivosti i unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom, poticanje veće samostalnosti i neovisnosti osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i odraslih osoba s intelektualnim i mentalnim oštećenjima kao i poticanje zapošljavanja osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada kao osobnih asistenata.

Prema riječima državne tajnice Ministarstva Margarete Mađerić kroz ovaj će se program financirati 79 programa usluge osobne asistencije, 29 programa tumača prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika te 27 programa usluge videćeg pratitelja što će značajno poboljšati svakodnevni život korisnika ovih usluga.

„Možda najveći invaliditet nas kao društva jest taj što kod drugih ljudi češće prvo uočavamo njihove nedostatke umjesto njihovih vrijednosti i sposobnosti. Problem percepcije osoba s invaliditetom možemo mijenjati jedino konkretnim djelovanjem, osiguravanjem potrebnih socijalnih usluga, lakšim pristupom sadržajima u zajednici te njihovim sustavnim ravnopravnim uključivanjem u svijet rada“, istaknula je Mađerić.

U ime Grada Rijeke dodjeli ugovora nazočila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

S područja Primorsko-goranske županije devet je udruga korisnika ove potpore Ministarstva.

Udruzi osoba sa invaliditetom Grada Opatije dodijeljen je iznos od 1.160.000,00 kuna za program „Usluga osobne asistencije osobama s najtežim tjelesnim invaliditetom“.

Udruzi osoba sa spinalnim ozljedama Karoca iz Rijeke dodijeljen je iznos od 103.500,00 kuna za program „Usluge osobnog asistenta za spinalno ozlijeđene osobe“.

Društvu tjelesnih invalida grada Rijeke dodijeljeno je 715.000,00 kuna za program „Osiguranje osobnog asistenta osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“.

Društvu multiple skleroze Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 810.000,00 kuna za program „Pomoć oboljelima od MS-a PGŽ-a – usluga osobne asistencije“.

Udruzi osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 720.000,00 kuna za program „Osobni asistent za osobe s najvećim stupnjem invaliditeta“.

Udruzi osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka dodijeljeno je 3.010.000,00 kuna za program  „Usluge osobne asistencije osobama s najtežim invaliditetom“.

Udruzi gluhoslijepih osoba Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 135.000,00 kuna za program „Osiguravanje prevoditelja za gluhoslijepe osobe“.

Udruzi gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 330.000,00 kuna za program  „Tumač hrvatskog znakovnog jezika – podrška u prevladavanju komunikacijskih barijera gluhim osobama“.

Udruzi slijepih Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 120.000,00 kuna za program „Više nismo sami“.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views