U Rijeci započela međunarodna konferencija o kulturnoj suradnji u EU, na Građevinskom fakultetu gostuju poznati znanstvenici

Započela je dvodnevna konferencija naziva “Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska” koja se 30. i 31. svibnja održava na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci

Uz 40-tak hrvatskih i inozemnih profesora, istraživača te predstavnika kulturnih institucija koji će voditi okrugle stolove, panel rasprave, predavanja i radionice, na konferenciji sudjeluje 180 kulturnjaka i renomiranih kulturnih stručnjaka iz Europe i svijeta.

Prilikom otvorenja konferencije, okupljenima su se obratili Tvrtko Jakovina, predsjednik upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Alen Ružić i direktorica TD-a Rijeka 2020 Emina Višnić, koja je predstavila Rijeku kao nadolazeću Europsku prijestolnicu kulture te prisutne pozvala da posjete otvaranje ovog velikog kulturnog projekta u veljači iduće godine.

U ime Grada Rijeke, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović naveo je kako je Rijeka kao otvoren i multikulturan grad pravo mjesto za raspravu o aktivnoj participaciji u kulturi i interkulturnim odnosima.

„Titula Europske prijestolnice kulture definitivan je dokaz široke raznolikosti našeg grada te prilika da se pozicioniramo na kulturnoj mapi Europe kao urbana turistička destinacija koja njeguje suradnju s brojnim međunarodnim partnerima i prepoznaje važnost kulturne razmjene“, rekao je Filipović te gostima poželio ugodan boravak u Rijeci.

Cilj ove konferencije je potaknuti raspravu o mogućnostima i izazovima današnje međunarodne kulturne suradnje i analizirati modalitete koji vode intenzivnijoj i funkcionalnijoj suradnji Europske unije sa svijetom, uzimajući u obzir rastući značaj digitalnih komunikacija, društvenih medija, brze urbanizacije te promjene kulturnih vrijednosti. Na konferenciji će se obraditi četiri osnovne teme: „Uloga kulturnih politika u poticanju međunarodne kulturne suradnje“, „Kulturne mreže, izraz kulturnih promjena u međunarodnim odnosima“, „Kulturna diplomacija kao faktor jačanja vanjskih odnosa EU s trećim zemljama“ i „Hrvatska u međunarodnoj kulturnoj suradnji“.

Organizatori međunarodnog susreta su TD Rijeka 2020, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Sveučilište u Rijeci u suradnji s mrežom Culturelink/Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba te Opservatorijem za kulturne politike iz Grenoblea u Francuskoj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views