RIJEKA - ZDRAVI GRAD

U Rijeci započeo drugi ciklus projekta „Edukacijom do boljeg zdravlja u starijoj dobi“

Objavom edukativnih članaka namijenjenih osobama starije životne dobi na Internet stranici penzici.rijeka.hr započeo je drugi ciklus projekta „Edukacijom do boljeg zdravlja u starijoj dobi“ koji se provodi u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Projekt „Edukacijom do boljeg zdravlja u starijoj dobi“ osmišljen je u sklopu rada Tematske grupe za zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“ s ciljem povećanja razine informiranosti i unaprjeđenja zdravstvene pismenosti osoba starije životne dobi grada Rijeke. U sklopu projekta, koji je započeo 2019. godine, stručnjaci koji se bave zdravljem osoba starije životne dobi održavaju edukacije i radionice koje prate prigodni edukativni tekstovi objavljeni na web stranici penzici.rijeka.hr.

Tako je tijekom 2019. godine održan niz predavanja i radionica kao što su: predavanje „Tjelesna aktivnost i unapređenje zdravlja“ te edukativni tekst „Tjelesna aktivnost u starijoj životnoj dobi“, predavanje „Prevencija melanoma“ i edukativni tekst „Važnost samopregleda i kontrole madeža“ te besplatni dermatoskopski pregledi za sve zainteresirane koje je proveo dermatolog KBC Rijeka, predavanje „Kardiovaskularno zdravlje“ i edukativni tekst na istu temu te radionica „Pružanje prve pomoći“ te skrining pregledi mjerenja visine krvnog tlaka, šećera u krvi na bazenima Rijeka, u sklopu organizirane sportske rekreacije građana. Predavanja i radionice održavale su se u prostoru Klubova za starije osobe i umirovljenike Matice umirovljenika grada Rijeke.

Projekt se provodi u organizaciji Grada Rijeke i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji s Maticom umirovljenika grada Rijeke.

Zbog izvanredne situacije uzrokovane epidemijom novog koronavirusa te pridržavanja preporučenih epidemioloških mjera, a posebno iz razloga što je projekt namijenjen populaciji koja je u većem riziku od komplikacija uzrokovanih bolesti COVID-19, Tematska grupa za zdravo starenje odlučila je u 2020. godini projekt provoditi isključivo putem internetske stranice penzici.rijeka.hr. Tako su danas objavljena prva dva članka na temu „Ljetna prehrana u Zlatno doba života“ te „Oprezno sa Suncem!“.

Tijekom 2020. godine obradit će se brojne teme, između ostalog cjeloživotno učenje, psihosocijalna podrška, osteoporoza i prevencija padova, kronične nezarazne bolesti, demencija i još mnoge druge.

Edukativne tekstove možete već danas pronaći na stranicama penzici.rijeka.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari