U Rijeci zaraženi dijete i roditelji, zbrinuti su u riječkom KBC-u gdje je ukupno 9 oboljelih

Foto: KBC Rijeka

U Hrvatskoj je trenutno 113 zaraženih koronavirusom. Prosjek dobi bolesnika je 42,6 godine

Ukupno je testirano 1604 uzoraka, a i dalje je izliječeno pet osoba.

U samoizolaciji je gotovo 13.000 građana, 790 kontakata se intenzivno prati, a 84 osoba je u karanteni.

U Rijeci je prije nekoliko dana hospitalizirano dijete zajedno s roditeljima. Svi su pozitivni, potvrdio je danas ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

Izvijestio je i kako u KBC-u Rijeka u posljednja dva dana nema novih hospitaliziranih pacijenata, što znači da u ovom trenutku 9 pacijenata leži u KBC-u, a  3 su u izolirani u kućnim uvjetima. Izvijestio je kako se na dnevnoj bazi rade testovi kod suspektnih bolesnika i do kraja dana očekujemo rezultate za 7 testova.

„Što se tiče infrastrukture odlično smo se pripremili i sve klinike i zavodi imaju posebne postupnike po kojima se jasno znaju pravila postupanja u slučaju da se u njihovom radnom procesu pojavi pacijent koji je zaražen COVID-19 virusom“, rekao je Štimac. Izvijestio  je također kako je KBC slijedom naputaka ministra zdravstva i centralnog stožera pripremio prostore u bolnici koji su specijalizirani za prijem pacijenata koji su pozitivni na COVID-19 virus.

„Također smo pripremili i respiracijski centar za najteže slučajeve koje u ovom slučaju na sreću još nemamo. Taj centar nalazi se u prostorima dosadašnje klinike za neurologiju koja je ispražnjena i tu smo napravili tehničke radove za zgradu u kojoj su do sad bile mogućnosti za 4 respiratora, a sada se može nalaziti 53 respiratora, a osigurani su prostori za još 20 koji se nalaze u prostorima jedinice intenzivnog liječenja“, rekao je Štimac istaknuvši kako KBC Rijeka koordinira Primorsko-goransku županiju, Istarsku i Ličko-senjsku .

„U dogovoru s Istarskom županijom pošto će u slučaju težih slučajeva oni dolaziti u Rijeku, danas smo dobili donaciju Zaklade Adris u vrijednosti 3 milijuna kuna, a najveći dio donacije išao bi u respiracijski  centar te jedan dio za pulsku bolnicu za uređaj s visokoprotočnim kisikom i jedan respirator. Prostori su spremni, a u KBC-u imamo još neke zgrade koje bi bile potencijalne za prijem pacijenata pozitivnih COVID-19 virusom. U ovom trenutku možemo pokriti sve naše potrebe, a nadamo se da će teških pacijenata koji će trebati respiratore biti čim manje, rekao je Štimac.

Na pitanje o dobi zaprimljenih pacijenata rekao je  kako je najmlađi pacijent dijete sa svojim roditeljima,  a ostali pacijenti su dobnom rasponu od 20do 50-tak godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari