U riječki KBC stiže 27 mladih liječnika! Plaće su vani neusporedivo veće, ali oni žele ostati u Hrvatskoj

Foto: Pixsell

Na natječaj se javilo rekordnih 160 ljudi. Najviše njih za specijalizanta radiologije 

U moru vijesti o odlascima liječnika u inozemstvo – iz Rijeke dolazi ona o zapošljavanju 27 specijalizanata.

Ti ljudi žele ostati u Hrvatskoj. Sigurno ne zbog novca, jer vani su liječničke plaće neusporedivo veće.

Na natječaj se javilo rekordnih 160 ljudi. Najviše njih za specijalizanta radiologije – čak 17. No ovoga puta na taj odjel primaju dvoje. Oni će uskoro sjesti za računala. Dobrodošlicu će im poželjeti i Massimo, koji je specijalizant od travnja.

“S jedne strane zato što se radiologija grana medicine koja se jako razvija, zahvaljujući novim tehnologijama i općenito mogućnostima, tako da svaki novi čovjek dobro dođe”, kaže specijalizant radiologije Massimo Despot.

Svjesni da ljude ne mogu zadržati novcem trude se na sve druge načine i to im uspijeva.

“Mladi čovjek želi vidjeti budućnost svoje karijere, o kojoj mi malo raspravljamo. Znači, želi vidjeti što će s njim biti za deset ili 15 godina, želi znati da ga netko gleda, znači da ga šef uočava, da ga smatra nekakvim čovjekom za budućnost”, ističe predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Rijeka Damir Miletić.

“Da sam htio otići otišao bih odmah poslije fakulteta. Jer smatram da dok se može pokušat raditi i živjeti tamo gdje si rođen. Što se za sad tiče, smatram da nisam pogriješio”, dodaje Despot.

U KBC-u grabe svaku priliku kako bi liječnike privukli i zadržali

I u Rijeci je osjetan manjak interesa za pojedine medicinske grane. Ali u KBC-u grabe svaku priliku kako bi liječnike privukli i zadržali.

“Ove godine na neki način smo išli s većim brojem specijalizacija znajući da su praktički dvije generacije. Jedna koja je završila staž i jedna koja može dobiti specijalizaciju bez stažiranja. Tako da sasvim sigurno važno je u ovom trenutku ponuditi im mogućnost da specijaliziraju, jer će to sigurno spriječiti njihov odlazak”, poručuje ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

A s ovog odjela, ističu ponosno, nitko nije otišao. Oftamologija. Čak deset prijavljenih za jedno mjesto.

“Raditi na najboljoj aparaturi na svijetu, koju mi trenutno imamo, mislim da je to dovoljan stimulans da netko ostane ovdje”, ističe predstojnica Klinike za oftamologiju KBC-a Rijeka Maja Merlak.

Njihov je odabir Rijeka

A ovdje rade stručnjaci kojima vjeruju pacijenti. Velimir živi u Njemačkoj pa i tamo ima mogućnost besplatnog liječenja.

“Može se reći po svemu da vidimo u mnogim stvarima da smo mi na nivou, da smo dobili nove instrumente i nove mogućnosti, a ja sam više u povjerenju da mi se radi ovdje u Rijeci nego da mi se radi gore”, poručuje Velimir Živčić.

Velimir svoj problem s očima rješava zahvaljujući vrhunskom timu liječnika. Iako su redom mogli otići – njihov je odabir Rijeka.

Više u VIDEOPRILOGU: