NITKO NE OSTANE GLADAN!

Video | U riječkim osnovnim školama za marendu – švedski stol! Pogledajte što se sve nudi školarcima

Švedski stolovi u riječkim osnovnim školama sve su učestalija pojava. Više u video prilogu!

Učenicima se svakoga dana, baš kao u hotelu, za marendu nudi nekoliko različitih namirnica. U Osnovnoj školi Kantrida ni najizbirljiviji, ni oni na posebnom prehrambenom režimu, ne bi trebali ostali gladni.

“Imamo kruh, putar, ima salame, čaj, salata, jaja, pahuljice. Najviše volim linoladu i kruh” – rekla je Anja za ekipu Kanal Ri.

“Jako mi se sviđa jer ako imamo vegana i vegetarijanaca, ima i za njih da ne ostanu gladni, bude fino, ima za svakoga. Druge škole nemaju tu privilegiju, moje prijateljice koje idu u drugu školu one imaju švedski stol samo jednom tjedno i nemaju takav izbor hrane kao mi, ovo je stvarno lijepo”, istaknula je Marta.

Nutritivno bogate namirnice na jelovniku su svaki dan, no petkom škola čini ustupak i udovoljava učeničkim željama.

“Većinom budu pizza, burek, štrudle, to se najviše sviđa djeci, i pohano meso u lepinji”, kaže Natali.

Ovakvim načinom pripreme marendi zadovoljne su i kuharice koje u školskoj kuhinjici ipak ne mogu spremiti 325 obroka koliko učenika broji škola Kantrida.

“Kad vidimo da su djeca zadovoljna i mi smo zadovoljne. Kod nas nema bacanja. Izvadimo određenu količinu, kako razredi dolaze, tako nadopunjujemo”, kaže kuharica Sandra Likar.

Osnovna škola Kantrida s maredama po principu švedskog stola krenula je prije godinu dana kada su uvedene besplatne marende za sve. Uz određene prilagodbe i širenje jelovnika u okviru 1.33 eura po učeniku pokazalo se to kao najbolje rješenje. Viškova nema, a djeci se na izbor stavlja nekoliko različitih namirnica, uz obavezno voće.

“Učenici su vrlo zadovoljni, lijepo je vidjeti djecu koja sjednu, pojedu u miru, međusobno se družeći i razgovarajući. Dosta smo bili iznenađeni koliko djeca stavljaju salate u sendviče i koliko voća svaki dan pojedu. Naravno da je linolada najveći hit, no treba razumjeti da pored toga pojedu i nešto zdravo” – objasnila je ravnateljica OŠ Kantrida Sanja Kvaternik Hren.

OŠ Kantrida jedna je od 25 riječkih škola, odnosno jedna od 11 koliko ih je početkom drugog polugodišta uključeno u pilot projekt Grada Rijeke koji marende organizara na ovakav način.

Projekt je uvertira u zdravstveni odgoj, izvannastavnu aktivnost koja se u riječke osnovne škole uvodi iduće školske godine, a jedna od tematskih cjelina je pravilna prehrana, javlja Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari