POVODOM SVJETSKOG DANA VIDA

U riječkim školama se nastavlja kampanja prevencije slabovidnosti “Otvori oči”; Uključite se!

Foto: Unsplash

U povodu Svjetskog dana vida udruga “… i djeci s ljubavlju” predstavila je nastavak kampanje prevencije slabovidnosti pod nazivom “Otvori oči”, koju provodi od 2017. godine.

Udruga “… i djeci s ljubavlju” je u sklopu ove kampanje prevela i sinkronizirala edukativni crtani film “Otvori oči”, kojeg je osmislila Internacionalna agencije za prevenciju vida IAPB Onlus u Italiji. Animirani film namijenjen prvenstveno djeci predškolske dobi i učenika nižih razreda osnovne škole te ih na njima primjeren način, educira o prevenciji poremećaja vida.

Namjera kampanje je ujedno potaknuti roditelje da nakon prezentacije u vrtićima i školama zajedno s djecom kod kuće pogledaju film te nakon ogledanog filma ispune upitnik, čiji je glavni cilj dobiti što točniji pregled broja djeca s teškoćama vida.

Voditeljica projekta Livia Mjeda istaknula je kako na temelju podataka prikupljenih iz upitnika dobili velike brojke o djeci koja imaju oštećenja vida.

Partner u kampanji je Osnovna škola “Nikola Tesla” Rijeka, a prevencija putem edukativnog animiranog filma provodila se u osnovnim školama Eugen Kumičić, Centar i Gornja Vežica u Rijeci te osnovnim školama u Kastvu, Kraljevici i Cresu.

Ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić i ravnateljica OŠ Centar Tina Bošković Sertić istaknule su vrijednost projekta „Otvori oči“ te zadovoljstvo učiteljica, učenika i njihovih roditelja koji su imali priliku sudjelovati u njemu.

Voditelj projekta “Rijeka Zdravi grad” Jadran Mandekić istaknuo je kako je Grad Rijeka prepoznao vrijednost ovog projekta, smatrajući kako je djecu i njihove roditelje važno educirati o prevenciji vida, osjetila preko kojeg dobivamo preko 80 % informacija iz svijeta koji nas okružuje.

Voditeljica projekta Mjeda pozvala je sve ravnatelje vrtića i osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji da se jave udruzi te svojim učenicima ponude edukaciju, koja je potpuno besplatna. Ujedno je najavila da će sve škole koje su do sada sudjelovale u projektu dobiti novu knjižicu „Sva djeca zaslužuju najbolje. I u potpunosti oštar vid“.

Knjižica je namijenjena djeci, ali sadrži informacije i za odrasle, kojima savjetuje da u prve tri godine dijete odvedu na pregled okulistu, čak i ako ne postoje posebni poremećaji, sve kako bi se utvrdili bilo kakvih nedostaci (dalekovidnost, kratkovidnost, astigmatizam), promjene u pokretljivosti oka (strabizam, tzv. razrokost), a posebice ambliopija (tzv. slabovidnost).

Slabovidnost je najčešći uzrok lošeg vida kod djece, ali ako se liječi na vrijeme, u većini se slučajeva uspješno rješava. U toj je dobi vrlo važno procijeniti stanje jer je tada vid još uvijek vrlo plastičan, što znači da je, po potrebi, uz odgovarajuće liječenje, moguće pridonijeti ispravnom razvoju funkcije vida. Nakon toga je neophodan pregled okulista u dobi od pet do šest godina kada su djeca u mogućnosti potpuno surađivati.

Kampanju provodi Udruga „…i djeci s ljubavlju“, a financirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji.

Inicijativa „Otvori oči“ nastala je unutar nacionalnog projekta „Želimo vježbati vid“ kojeg provodi udruga „…i djeci s ljubavlju“, a čiji je konačni cilj ostvariti preduvjete za otvaranje centra za procjenu vida slabovidne djece i djece s oštećenjima u vidu.
„Želimo u prostorima udruge otvoriti centar za procjenu vida kako djeca od najranije dobi, a tu govorimo i o prerano rođenoj djeci, ne bi morala na procjenu vida odlaziti u Zagreb“, kazala je Mjeda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari