RAD NIKOLE KOVAČIĆA

Video | U riječkoj Kapucinskoj crkvi postavljene jedne od najraskošnijih jaslica

Jaslice u Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske svake su godine sve bogatije i veće. Više u video prilogu!

Za to je zaslužan Nikola Kovačić, čovjek koji ljubav prema jaslicama gaji još od djetinjstva, donosi Kanal Ri.

“Ja sam pomalo počeo doma raditi jaslice, još je moj tata od moje pelene napravio štalicu pa me to zanimalo. Malo po malo sam ih počeo širiti doma u dnevnom boravku i onda me mama potjerala kad više nisu mogli uć u dnevni boravak pa smo se onda preselili u Kapucinsku crkvu.”, prisjeća se Nikola Kovačić.

Ljepota i posebnost ovih jaslica prepoznata je među kapucinima, ali i među građanima.

“Posebne su evo, po svojoj veličini, osobito figura koje imaju i svoju umjetničku vrijednost jer su od kiparice Alojzije Ulman. I evo svake godine sve više rastu.”, kaže Eugen Pavlek, gvardijan Kapucinskog samostana u Rijeci.

Ove jaslice jedinstvene su po mirisnom iskustvu promatrača koji osjeća mirise primorskoga bilja; prvenstveno kadulje, smilja i šmrike koji se dopremaju s otoka Krka.

Izvorne kipove jaslica izradila je akademska kiparica Alojzija Ulman. Upavo na njenim temeljima počiva i današnji postav, a planira se napraviti i izložba njenih jasličkih kipova koji se trenutno nalaze svugdje po Hrvatskoj.

Ove godine jaslice su obogaćene za još jednu 3D figuru a upravo je ta tehnika trenutno najzastupljenija jer omogućuje vjerne kopije prema skeniranim originalima Alojzije Ulman, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari