U RIJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU: Otvorena izložba “Riječke brigade- odore iz Domovinskog rata”

Povodom 25. obljetnice Operativne zone Rijeka te formiranja policijskih i vojnih postrojbi Rijeke i okolice, u Državnom arhivu u Rijeci otvorena je izložba „Riječke brigade – odore iz Domovinskog rata“.

Predmeti koji su izloženi i čine središnji dio ove izložbe posudili su kolekcionari Damir Batistić, Radovan Živanović, Damir Trinajstić, Čestmir Komarek, Neven Materljan, Ivan Šop i Hrvatski časnički zbor PGŽ Rijeka.

odore1

Kako prenose mrežne stranice Grada Rijeke, na izložbi se mogu vidjeti policijske i vojne odore sa samog početka formiranja postrojbi, odore i dijelovi opreme iz uvoza, prerađene uniforme porijeklom iz JNA, uniforme unikatne izrade (kućne) i organizirane riječke proizvodnje (RIO Rijeka, Usluga Rijeka,..), te narukavne oznake.

Osim odora izloženi su i originalni planovi i fotografije nastali tijekom pripreme za osvajanje skladišta i vojarni tadašnje JNA u Klani i Liscu, te niz drugih fotografija i dokumenata iz tog razdoblja. Zasebnu cjelinu čine dijelovi srušenih neprijateljskih zrakoplova.

Izložba je ostvarena u organizaciji Državnog arhiva u Rijeci u suradnji sa Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, uz autore stručne koncepcije Damira Batistića kao jednog od kolekcionara koji je posudio većinu izloženih predmeta te kustosa Ive Mileusnića.

Izložba “Riječke brigade – odore iz Domovinskog rata” ostvarena je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar- Kitarović.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari