GRADSKO VIJEĆE PODRŽALO EDIT: U državnom proračunu moraju se pronaći sredstva za sufinanciranje EDIT-a!

Foto: Grad Rijeka

Gradsko vijeće glasovalo je za zaključak kojim Gradsko vijeće Grada Rijeke izražava punu podršku izdavačkoj kući EDIT

Na početku sjednice, nakon kraće stanke, a prema prijedlogu gradonačelnika Vojka Obersnela s aktualnog sata, Gradsko vijeće glasovalo je o zaključku kojim se izražava puna podrška izdavačkoj kući EDIT u kontekstu svih djelatnosti kojima osigurava prava autohtonoj talijanskoj nacionalnoj manjini na uporabu talijanskog jezika u informiranju i kulturi.

Gradsko vijeće neprihvatljivim smatra izrečeni stav ministra kulture, kao predstavnika Vlade RH, o nužnosti izlaženja dnevnog lista La Voce del Popolo na isključivo komercijalnim osnovama, te s tim u vezi smanjenje i ukidanje proračunskih sredstava za financiranje djelatnosti izdavačke kuće EDIT.

Ujedno, Gradsko vijeće Grada Rijeke inzistira na stavu da se unutar državnog proračuna moraju pronaći sredstva za sufinanciranje izdavačke kuće EDIT, te time za ostvarivanje prava talijanske nacionalne manjine na uporabu talijanskog jezika u informiranju putem dnevnog lista La Voce del Popolo. Ovaj Zaključak uputit će se Ministarstvu kulture i predsjedniku Vlade RH, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Protiv ovakvog Zaključka bili su jedino vijećnici kluba Klub HDZ – HSP AS, u čije je ime Tea Čaljkušić Mance kazala kako oni, premda smatraju da za EDIT treba pronaći alternativne izvore financiranja, ovako intoniran zaključak neće podržati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari