UPOZNAJTE DEMENCIJU

U riječkom KBC-u će se obilježiti Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka s Gradom Rijekom obilježava 21. rujna, Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Ove godine Svjetski dan se obilježava pod sloganaom “Upoznajte demenciju, upoznajte Alzheimer!” – #KnowDementia #KnowAlzheime

Tim povodom su u srijedu, 21. rujna s početkom u 15 sati, organizirana u Gradskoj vijećnici prigodna predavanja.

Predavači su doc. prim. dr. sc Vladimira Vuletić predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, dr. Valentino Rački s Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka i prof. Ines Torić, sa Zavoda za kliničku psihologiju KBC-a Rijeka, a teme predavanja su Centar za kognitivnu neurologiju Klinike za neurologiju, Rana dijegnoza Alzheimerove bolesti i psihološka potpora kod Alzheimerova bolesti.

Zahvaljujemo na objavi ove informacije čime doprinosite prepoznavanju ovih bolesti i podižete svjesnost o distoniji u Republici Hrvatskoj.

Alzheimerova bolest je najčešća demencija te predstavlja pandemiju današnjice. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u svijetu živi preko 50 milijuna osoba s demencijom i prosječno je svake godine preko 10 milijuna novooboljelih. Svakih sedam sekundi jedna nova osoba oboli od Alzheimerove bolesti pa se procjenjuje se da će do 2050. godine u svijetu biti 100 milijuna osoba s demencijom.

U Hrvatskoj, procjenjuje se, ima 120.000 oboljelih, a prema statističkim procjenama  prevalencije od svih demencija, u populaciji i našoj Županiji je oko 3550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 novih osoba. Od toga, na  Alzheimerovu bolest  otpada oko 2000 bolesnih  u PGŽ i oko 500 novooboljelih godišnje.

Glavni simptomi su gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja, promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika koji onemogućavaju izvršavanje svakodnevnih aktivnosti. Ranije prepoznavanje i liječenje Alzheimerove demencije usporava tijek bolesti te poboljšava kvalitetu života. Unatoč brojnim novim spoznajama još uvijek nije rasvijetljen uzrok nastanka ove bolesti, nije nam poznata adekvatna prevencija, a postojeće liječenje još uvijek je samo simptomatsko tj. još nema lijeka koji može zaustaviti bolest.

Bolest se javlja najčešće poslije 65. godina života dok familijarni oblici i prije 60 godina .  Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe kao i osoba koje ju okružuju, a posebice onih koji ih iz dana u dan njeguju. Treba i na lokalnoj i na globalnoj razini raditi na tome da se dijagnosticira sto ranije, započne liječenje i poboljša kvaliteta života osoba s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama. Demencije postaju javnozdravstveni problem i očekuje se udvostručenje bolesnih u sljedećih 20 godina. Samo rana dijagnoza, pravovaljana skrb i liječenje poboljšava kvalitetu života svih dionika a društvenoj zajednici velike uštede.

Upoznajte demenciju, upoznajte Alzheimer!

#KnowDementia #KnowAlzheimer

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari