INTERNET PRIJEVARA

Predstavila mu se kao vojnikinja iz Amerike; 60-godišnjak s riječkog područja joj uplatio više tisuća eura…

Riportal

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža, priopćila je policija.

Policija provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare na štetu 60-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine.

Riječ je o internet prijevari kojom je spomenuti 60-godišnjak materijalno oštećen za više od 18 tisuća kuna.

Naime, oštećeni je tijekom svibnja ove godine putem jedne od društvenih mreža ostvario virtualni kontakt s ženskom osobom koja mu se predstavila kao vojnikinja iz Amerike, trenutno u mirovnoj misiji te ga zamolila može li na njegovu adresu poslati paket koji je pod diplomatskom zaštitom, a u kojem se nalazi novac i zlato. Oštećeni je na to pristao te joj poslao svoje osobne podatke, a uskoro je putem elektroničke pošte dobio obavijest da će mu paket biti dostavljen na adresu nakon uplate 5 000 Eura za carinjenje.  Zamolio je može li uplatiti polovicu traženog iznosa na što je dobio potvrdan odgovor. Međutim, nakon što je uplatio novac i potom obaviješten je da će po uplati preostalog iznosa dobiti paket, oštećeni je shvatio da je prevaren te je događaj prijavio policiji.

Pozivamo građane na oprez pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist te se služe raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Zapamtite, ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari