SURADNJA S BOLESNICIMA

U riječkom KBC-u osnovana prva Koordinacija za bolesnike i udruge bolesnika u Hrvatskoj!

Ilustracija

Klinički bolnički centar Rijeka osnovao je Koordinaciju za bolesnike i udruge bolesnika koja je predstavljena javnosti na Svjetski dan bolesnika, 11. veljače u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Koordinaciju za bolesnike i udruge bolesnika čine Sandi Bujan Cvečić, dipl. oec. i urednica emisije Rijeka zdravlja kao predsjednica Koordinacije, prof. dr. sc. Sanja Barić, dipl. iur., kao predstavnica Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Đulija Malatestinić, dr. med., kao predstavnica Primorsko-goranske županije, Karla Mušković, dr. med.,kao predstavnica Grada Rijeke, Sanja Matijević Rončević, dr. med., pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka za kvalitetu, Snježana Juričić, dipl. med. techn., pomoćnica ravnatelja KBC-a Rijeka za sestrinstvo i Dragan Lovrović, dr. med., kao predstavnik Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka.

Đulija Malatestinić, pročelnica Upravnog odbora za zdravstvo PGŽ-a, podsjetila je da je Županija i sama osnivač osam zdravstvenih ustanova koje skrbe za velik broj korisnika. Primorsko-goranska županija je, temeljem Zakona o zaštiti prava pacijenata, osnovala Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata koje aktivno pridonosi zaštiti i unaprjeđenju prava pacijenata pa stoga, s porukom da je pacijent na prvom mjestu, PGŽ podupire uspostavu Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika, kao posebno tijelo koje okuplja sve relevantne sudionike u procesu pružanja zdravstvene zaštite, s ciljem unaprjeđenja komunikacije, a time i osiguranja većeg zadovoljstva pacijenta i boljeg ishoda liječenja.

Ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić zahvalio je svima na odazivu i suradnji ukazavši na veliku odgovornost koju ima KBC Rijeka, najveća i središnja bolnička ustanova ovog dijela RH koja skrbi za izuzetno velik broj pacijenata. Kao najvažniji zadatak Koordinacije vidi otvaranje KBC-a prema zajednici i rad na dvostranoj komunikaciji između pacijenata i ustanove. Trenutno ustanova surađuje s više od sedamdeset udruga. Činjenica da u radu Koordinacije sudjeluju i predstavnici lokalne i regionalne samouprave te Sveučilišta u Rijeci pokazatelj je važnosti njezina djelovanja i uspješne buduće suradnje sa zajedničkim ciljem otvaranja dijaloga u zdravstvu.

Kao glavne ciljeve nove Koordinacije Ružić je naglasio poboljšanje suradnje s bolesnicima i udrugama bolesnika, podizanje kvalitete zdravstvene zaštite i ukupne skrbi, razvoja svijesti i poticanja svih da bez iznimke sudjeluju u brizi za oboljele. Koordinacija neće biti služba za prigovore već aktivni model za intenziviranje dijaloga udruga bolesnika, ali i pojedinačnih bolesnika i njihovih bližnjih s KBC-om Rijeka, uz uključivanje drugih relevantnih društvenih dionika.

Koordinacija će biti korektivno tijelo za utvrđivanje i komuniciranje problema, predlaganje rješenja i nadzor provedbe, a po potrebi će upućivati na prava bolesnika, pružati savjete i podupirati aktivnosti pojedinaca, udruga, ustanova i drugih tijela. Članovi će promovirati pravo na povjerljivost i privatnost, pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji, pravo na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima i pravo na pritužbu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari