KRUZERI U RIJECI

Video | U Rijeku stiže nikad više kruzer-gostiju. Istražujemo koliko troše i isplati li se kruzing-turizam

Na našoj je karti Rijeka sve popularnija destinacija. Više u videoprilogu!

U nju je pristalo novih 3 tisuće putnika.

RTL-ova Ida Balen istražila je koliko gosti s kruzera troše, isplati li im se ovakvo ljetovanje te kako provode svoje dane.

U riječkoj je luci “siva dobrodošlica”.

Kiša je dočekala tisuće putnika, ali to ni najmanje ne smeta, recimo, Škotima.

“Povratak kiši. Navikao sam. Osjećam se kao kod kuće, tako da ćemo se napiti i nastaviti. Istraživat ćemo Rijeku. Prvo kava, istraživanje i ako budemo gladni, nešto ćemo pojesti, nešto lijepo”, rekao je za RTL Jason iz Škotske.

Gosti s kruzera inače nisu ni veliki potrošači. Sve što im je potrebno imaju na brodu.

A kada su u luci dan provode razgledavajući. No u ovom slučaju – loše vrijeme znači dobar posao ugostiteljima.

Koje je uobičajeno jelo ovdje? Ovo je Mediteran, tako da neka riba. Dobro, siguran sam da ću probati nešto.

“Opet je to jedna statistika di oni dođu i osjetimo njihov dolazak. Prošle godine kad su bili kruzeri, imali smo uvijek rast prometa. Koliki bi to bio rast? Pa po nama nekih 35 posto, 40 taj dan”, objasnio nam je ugostitelj Marin Gračanin.

Neovisno o vremenu, svaki dolazak kruzera turističkim vodičima je zarada.

“Doduše, to se onda koncentrira sve na jedan dan. U jednom danu bude bum i Rijeka bude okupirana tim turistima”, rekla nam je Jasna Brnić.

“Kupujem pribadače u svakom mjestu u koje putujem. Što sada tražite? Samo razgledavamo. Nedjelja je pa je dosta toga zatvoreno”, rekla je za RTL Suzanne iz SAD-a.

Ali oni koju su danas radili, rast prometa ipak nisu osjetili jer turiste s kruzera zanima istraživanje starih gradskih ulica.

“Ja istražujem ulice, a mama je otišla unutra, možda pronađe nešto za sebe. Sviđa mi se arhitektura. Stara škola”, rekla nam je Amerikanka Kally.

Ovo je drugi od 16 kruzera, koliko ih se u Rijeci očekuje ove sezone. Tisuće gostiju u jednom danu. Potrošnja to u pravilu ne prati, ali ponekad su oblaci ipak dobri saveznici, Izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Više u videoprilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari