OTVORENJE 13. KOLOVOZA U 19 SATI

U Rijeku stižu Histerične mašine! Šest robota reagirat će na vas samo ako se i malo pomaknete!

U sklopu programskog pravca Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u prostoru Exporta na riječkoj Delti, u četvrtak, 13. kolovoza s početkom u 19 sati otvorit će se instalacija Histerične mašine svjetski poznatog umjetnika-robotičara, Kanađanina Billa Vorna.

Ova interaktivna instalacija obuhvaća 6 robota, a funkcionira na način da roboti oživljavaju uz prisutnost ljudi koji su u njihovoj blizini i u tim se trenucima oni ponašaju kao živa bića.

Izložba ostaje otvorena do 5. rujna, a moći će se razgledati svakog dana između 17 i 21 sati.

Ulaz na otvorenje izložbe je besplatan, dok će ostalih dana cijena ulaznice iznositi 10 kuna.

Otvorenje instalacije na tiskovnoj konferenciji su najavili direktor udruge Drugo more i voditelj programskog pravca Dopolavoro Davor Mišković, voditeljica udruge Kontejner Tereza Teklić te Davorka Begović i Ena Hodžić iz Kontejnera.

Bill Vorn koji nažalost, zbog situacije s COVID-om-19 neće moći biti prisutan na otvorenju izložbe, javio se putem video linka. Kako on sam ističe, njegovi robovi predstavljaju metaforu. „Roboti su metafora po samoj svojoj prirodi, a ja u svom radu samo nastojim dodatno potencirati tu ideju. Bitno mi je publici ostaviti dovoljno prostora za interpretaciju. Svakome tko se s njima susretne dozvoljeno je projicirati što god žele u ta metalna bića, međutim ukoliko se pojave neki određeni osjećaji prema robotu, bila to tuga, žalost ili nešto treće, onda mogu reći kako sam ostvario svoj cilj“, ističe Vorn.

Metalne robote pokreće hidraulični sustav, a njihovo ponašanje podsjeća na žive organizme i pritom izaziva osjetilne senzacije. Ova izložba publiku nastoji potaknuti na razmišljanje o naravi umjetnog života i osnovnih filozofskih i socioloških pitanja kakav je odnos između strojeva i ljudi, a istodobno postavlja i pitanje kako je moguće u kratkom vremenu osjetiti empatiju prema „bićima“ čije je ponašanje naočigled disfunkcionalno, apsurdno i devijantno.

Davor Mišković je istaknuo kako izložbom Histerične mašine prostor Exporta počinje oživljavati na jedan novi način koji nam do sada još nije bio poznat, u smislu izložbenog prostora. „Ideja je da se Export pretvori u centralni punkt programa Europske prijestolnice kulture, barem što se izložbenog programa tiče, tako da nakon ove prve izložbe, tijekom kolovoza nas očekuje još i otvorenje izložbi Usijano more, Oblomo: Zaposlen lijenošću i Terra Effluviens“, istaknuo je Mišković.

Tereza Teklić iz Kontejnera je istaknula kako je postavljanje ove instalacije za njih bio veliki izazov, budući da sam umjetnik nije mogao biti prisutan. „Proces organiziranja izložbe je bio zahtjevan, ali smo sve pripreme s umjetnikom odradili na daljinu, pa je tako i on na neki način bio s nama“, rekla je Teklić.

 

Instalacija Histerične mašine reflektira osnovnu misao programskog pravca Dopolavoro, a to su primjene naravi rada pod utjecajem novih tehnologija i razmišljanje o budućnosti rada i tehnologija u vremenu koje dolazi.

Instalaciju postavlja zagrebački KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakse, a provodi se u suradnji s riječkom udrugom Drugo more.

Program su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Conseil des art set des lettres du Québec.

Umjetnik Bill Vorn

Bill Vorn živi i radi u Montrealu. Autor je instalacija i performansa koji uključuju robotiku i kontrolu pokreta, zvuk, svjetlost, video i kibernetske procese. U ambijentima velikih dimenzija koje gradi, strojevi i roboti jedini su glumci na pozornici. Predaje elektroničke umjetnosti na Sveučilištu Concordia (Odsjek za studijske umjetnosti, intermedijski program). Od 1981. do 1983. godine bio je član skupine Rational Youth, jedne od prvih kanadskih glazbenih elektro sastava. Iako je napustio grupu radi visokog školovanja, Vorn i danas stvara elektronsku glazbu kad god za to ima priliku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari