BLAGDAN U POSEBNIM OKOLNOSTIMA

Evo kako će izgledati blagdan Velike Gospe na Trsatu: Ispovjedi, mise, promet… u nikad ranije viđenim okolnostima!

Foto: Riportal/Grad Rijeka

Svetište Majke Božje Trsatske ove će godine, nastojeći poštivati mjere sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza proslavit će u nešto skromnijem izdanju.

Tradicionalnu proslavu Velike Gospe na Trsatu najavili su dosadašnji gvardijan Trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić i novi gvardijan fra Krunoslav Kocijan, koji je upravo danas preuzeo dužnost čuvara svetišta.

Fra Barnabić je istaknuo se ove godine na najveći blagdan posvećen Majci Božjoj očekuje oko 20 tisuća hodočasnika, odnosno polovica uobičajenog broja posjetitelja, za koje je pripremljen isključivo vjerski program.

„I ovim putem pozivamo starije i bolesne osobe da se suzdrže od dolaska u Trsatsko svetište i na taj način sami sebe ne dovedu u opasnost zaraze koronavirusom“, kazao je fra Barbarić, zahvalivši se svima na odličnoj suradnji u protekle tri godine službe na mjestu gvardijana Svetišta.

Novi gvardijan fra Kocijan podsjetio je kako se proslava Velike Gospe ove se godine slavi u svjetlu obilježavanja 70. godina otkako je Papa Pio XII. proglasio dogme o Marijinom uznesenju na nebo. Upravo će fra Kocijan predvoditi trodnevnu pripravu od 12. do 14 kolovoza. Svaki dan trodnevice započinje marijanskom pobožnosti u 17,45 sati, a nastavlja se misom u 18,30 sati. Večer uoči blagdana, dopuste li vremenski uvjeti, bit će održana mala procesija i molitveno bdijenje.

U srijedu, 12. kolovoza nakon mise, dakle oko 19,15 sati bit će predstavljena monografija Trsatskog svetišta, odnosno dopunjeno postojeće izdanje “Svetište Majke Božje na Trsatu“. Novo izdanje uredili su fra Matija Koren i Goran Moravček.

Središnje misno slavlje, ali bez hodočasničke procesije

Središnju svečanu misu u 18.30 sati na dan Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Trsatske predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Zbog mjera zaštite od širena koronavirusa, ove godine svetoj misi neće prethoditi hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske, a stolice za vjernike bit će razmaknute kako bi bilo moguće poštivati fizičku distancu. Na sam blagdan mise će još biti služene u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati, a tijekom jutarnjih i večernjih sati vjernici će se moći ispovjediti – ispovjedaonice su opremljene pleksiglasom, a svećenik i vjernici obvezni su nositi masku.

Ispred Policijske uprave primorsko-goranske načelnici Ivica Filipović i Marinko Puškarić pozvali su hodočasnike da budu odgovorni – slijede prometna ograničenja i upute, budu strpljivi te poštuju upute Stožera civilne zaštite RH, uz preporuku da je što je više moguće koriste zaštitne maske.

Na sam blagdan Velike Gospe uže središte Trsata bit će zatvoreno za promet, a posjetitelji se upućuju da se što više koriste javnim i autotaksi prijevozom.

Na blagdan Vele Gospe na Trsatu će biti uvedena posebna prometna regulacija, pa će tako od 6 do 22 sata za promet svih vozila, osim interventnih i taksi vozila te vozila javnog gradskog prijevoza, biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Frankopanski trg, Ulica Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom te Ulica Drage Šćitara od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona.

Posjetitelji Trsatskog svetišta pozvani su da se koriste javnim gradskim prijevozom, odnosno linijama 2 i 8 koje voze do Trsata. Autobusi će voziti po voznom redu koji vrijedi radnim danom, a KD Autotrolej će, prema potrebi, povećavati broj polazaka autobusa linije 2 od Žabice do Trsata. Na sigurnost posjetitelja i prometa pazit će djelatnici policije i prometnog redarstva, uz stalno dežurstvo Hitne pomoći i Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.

Ove godine neće biti tradicionalnog sajma ispred Dvorane mladosti.

Obilježavanje blagdane Vele Gospe i u Veloj Crikvi

Osim u Trsatskom svetištu, blagdan Velike Gospe bit će obilježen i u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu, najstarijoj župnoj crkvi u gradu koja slavi svoga patrona. Trodnevnu duhovnu pripravu od utorka, 11. kolovoza do četvrtka 13. kolovoza predvodi o. Stanko Perica, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice. Mise su na rasporedu u 19 sati.

U utorak, 11. kolovoza nakon misnog slavlja marijanski koncert s početkom u 20 sati održat će Schola Cantorum Rijeka. U četvrtak 13. kolovoza, nakon mise je klanjanje koje animira zajednica “Krv Kristova”. U petak, 14. kolovoza blagdansku večernju misu u 19.00 sati predvodi mladomisnik fra Siniša Pucić. U subotu, 15. kolovoza mise su na rasporedu u 8 sati, 10 i 19 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari