U Rijeku u rujnu dolazi ugledna kolumnistica britanskih novina The Guardian

Od 12. do 14. rujna u Rijeci će se, u prostoru RiHub-a, Grohovčeva 1, održati međunarodna konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama

Na njoj će sudjelovati 30-ak domaćih i stranih predstavnika kreativnih industrija te djelatnika u kulturi, znanosti, umjetnosti, medijima, a bit će predstavljeno i pionirsko istraživanje o različitosti u ovim područjima, prvo takve vrste provedeno u Hrvatskoj.

Tema konferencije, različitost u kulturi i kreativnim industrijama, ponudit će razumijevanje „različitosti“ kao važnog preduvjeta kvalitete rada unutar kulture i kreativnih industrija. Istovremeno, različitost će biti predstavljena i kao preduvjet kvalitetne ponude koju pred publiku postavljaju kultura i kreativne industrije. U tom smislu, različitost se odnosi na uključivanje svih onih „različitih“ koji su iz kulture i kreativnih industrija tradicionalno bili isključeni, ali i na dostupnost kulture i proizvoda kreativne industrije širokim i različitim slojevima stanovništva.

Socio-ekonomska različitost, pristupačnost institucija i prostora kulture osobama s posebnim potrebama ali i pristupačnost kulturnih sadržaja, rodne različitosti među zaposlenima u kulturi i kreativnim industrijama, nedostatak umirovljenika u publici, opreke u stavovima između mladih i starijih pripadnika kulturnog sektora i unutar kreativnih industrija, razlike u obrazovanju i razvoj talenata, praćenje različitih kvaliteta svakog pojedinca, razlike između poslova do kojih se dolazi preporukom i poslova do kojih se dolazi „preko veze“, unutarnja motivacija i vanjska nagrada u području kulturnog i kreativnog rada, slobodnjaci i stalno zaposleni… ovo su samo neke od razlika o kojima se može govoriti kada se govori o razlikama u kulturi i kreativnim industrijama. A različitost pokriva i određene specifične skupine poput žena, manjina, LGBTQ osoba, siromašnih osoba, beskućnika, imigranata… Koje je njihovo mjesto u kulturi i kreativnim industrijama, čine li publiku, jesu li sastavni dio kulture i kreativnih industrija ili su nevidljivi?

Rijeka se kao Europska prijestolnica kulture u dijelu svojeg programa bavi upravo različitostima, pa i sloganom “Luka različitosti” neprekidno naglašava važnost uključivanja isključenih. Upravo zato projekt Europske prijestolnice kulture skupa sa svojim partnerima riječkoj i široj zainteresiranoj konferencijskoj publici donosi ovu važnu temu imajući u vidu budućnost kulture i kreativnih industrija u gradu, njihov daljnji razvoj, ali i dobrobit koju čitavoj javnosti donose pojedinci senzibilizirani na važnost različitosti u ovim područjima i važnost razumijevanja dubine ove teme.

Konferencija o različitosti u kulturi i kreativnim industrijama ponudit će o rasprave o mnogim zanimljivim pitanjima:  Kakav utjecaj glumačke uloge u serijama i filmovima imaju na generacije koji uz njih odrastaju? Što se događa kada, nakon više od pola stoljeća literarne i filmske povijesti, novi agent 007 više nije bijeli muškarac, nego crna žena? U kojem odnosu je kulturni i kreativni sadržaj sa spolom ili dobi radnika ili radnica u kulturi? Što je stvarna različitost i je li moguće upravljati različitostima?

Prvi najavljeni govornici na konferenciji su Amerikanci Alissa Quart i Lev Manovich.

Alissa Quart piše kolumnu za “Guardian” pod naslovom “Outclassed”, a na konferenciji će predstaviti inovativni model koji njena neprofitna organizacija primjenjuje u proizvodnji i distribuciji medijskih sadržaja. Ouart je izvršna je urednica Economic Hardship Reporting Project -neprofitne organizacije i medijske platforme posvećene naručivanju, uređivanju i distribuciji reportaža o zadnjoj američkoj krizi i nejednakosti. Autorica je četiri publicističke knjige, uključujući i hvaljenu “Squeezed: Why Our Families Can’t Afford America”.

Dr. Lev Manovich, jedan od vodećih teoretičara digitalne kulture, na konferenciji će predstaviti svoj novi projekt “Elsewhere”, koji istražuje promjene u različitosti u raznim područjima kulture koristeći podatke na Internetu, odnosno milijune korisničkih zapisa od 2007-2019, s ciljem uspostave novih metoda proučavanja kulturnih i kreativnih industrija. Manovich je inače autor najznačajnije knjige u području novih medija – “The Language of New Media”, utemeljitelj “Cultural Analytics Laba” i pionir u području primjene znanosti o podacima na analizu suvremene kulture.

Osim njih na konferenciji će sudjelovati još i niz domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja kulturnih i kreativnih industrija koji će publici kroz predavanja, panele i prikaze vlastitih radova ponuditi svoja razumijevanja različitosti – u teoriji, filmu, starim i novim medijima, umjetnosti, glazbi, video igrama…

Na konferenciji će biti predstavljeno i pionirsko istraživanje koje je provedeno u okviru projekta Diversity Mixer. Radi se o istraživanju različitosti u kulturnim i kreativnim industrijama, prvom istraživanju takve vrste u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja već su objavljeni i predstavljaju značajan doprinos u razumijevanju stavova o različitostima u području kulturnih i kreativnih  industrija. Rezultati su dostupni u publikaciji pod nazivom „Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu; Elaborat sektorskog pristupa upravljanja različitošću u kulturnim i kreativnim industrijama Primorsko-goranske županije“.

Konferencija je sastavni dio projekta “Diversity mixer” koji je financiran europskim sredstvima kroz “Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020)”, a zajednički ga provode RIJEKA 2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, uz obveznu prijavu putem weba Rijeke 2020 odnosno ove Konferencije.

Kompletan program konferencije bit će dostupan početkom 8. mjeseca OVDJE na kojoj je moguće pronaći i sve ostale materijale “Diversity Mixer” projekta.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari