U MALINSKU UZ NAPLATU ULAZA! Umirovljenici: ‘Zabranjuju nam more i na taj jedan dan!’

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Podigli namete za parikiranje autobusa s umirovljenicima tako da ih spriječe u dolascima i stvaranju gužvi

Iz Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske u otvorenom pismu su ukazali na diskriminatornu praksu gdje se pokušava ograničiti dolazak umirovljenika na jednodnevne izlete na more i kupanje.

“Upozoravamo Vladu, nadležna ministarstva, posebno Ministarstvo turizna, gradske i općinske vlasti, da ćemo se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojima se u vrijeme turističke sezone onemogućuje dolazak autobusima, uglavnom s umirovljenicima, u neka turistička mjesta na moru. Osuđujući takve nedopustive postupke, navodimo da je najnoviji povod za to odluka Općinskog vijeća Malinske-Dubašnica po kojoj je povećana obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto s dosadađnjih visokih 300 na iznos od čak 1000 kuna dnevno po autobusu”, stoji u pismu.
“Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine naših umirovljenika, dodatni iznos troškova izleta dovodi u pitanje organiziranje takvih aktivnosti od strane udruga umirovljenika kojima se nastoji omogućiti odlazak na more najvećem broju svojih članova koji su osuđeni na siromaštvo, makar i jednodnevnim izletima”, poručuju iz umirovljeničkih udruga.

Zaštititi starije

I druge, umirovljenicima popularne destinacije na Jadranu su uvele ovakve namete, stoga umirovljenici zahtijevaju da se žurno poduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite ljudskih prava starijih osoba, a ne da se u provedbu diskriminatornih odluka lokalnih vlasti angažiraju čak i djelatinici MUP-a, kažu u umirovljeničkom Sindikatu i Matici.

Umirovljenici navode kako turistički gradovi poput Crikvenice, Malinske, Selca i Novog Vinodolskog ionako degradirane umirovljenike dodatno diskriminiraju jer im ne omogućavaju slobodu kretanja u vlastitoj zemlji.

Posebno je, tvrde, neprihvatljivo što su se na sjednicama vijeća jedinica lokalne samouprave, prilikom usvajanja ovakve odluke, koristile riječi koje vrijeđaju umirovljenike i tretiraju se kao govor mržnje, a sve s ciljem zabrane da dođu na more, za razliku od “pravih turista” kako je rečeno na sjednici, tvrde umirovljenici.

Diskriminacija umirovljenika

Odluke jedinica loklanih samouprava uglavnom se ne odnose na one autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od hotela, nego na sve one koji su običavali dolaziti samo na jednodnevno kupanje.

Potpredsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske dodala je da se ne radi o opsadama mjesta, s obzirom na to da se organizira jedan autobus srijedom. Za umirovljenike je cijena izleta 70 kuna.

“Ne znamo zašto su se podigle te cijene, umirovljenici nisu nekakvi razbijači, već je među njima puno onih koji žive od 1700 kuna mirovine i ovo im je jedini način da dođu na more. Ne znam zašto smetamo, rekla je Butigan za Slobodnu Dalmaciju.

Strašne gužve

U Općini Malinska-Dubašnica govore kako nije riječ o nikakvoj diskriminaciji već kako se nastoji uvesti barem malo reda u strašne gužve koje se stvaraju u mjestu kada stigne dvadesetak i više autobusa.

Načelnik Robert Anton Kraljić, ukazao je da su u Malinskoj zbog tolike navale turističkih autobusa imali prometni kolaps.

“Općina u srcu sezone ne može podnijeti 20 do 30 autobusa, koliko ih je dolazilo od sredine srpnja do sredine kolovoza. Da je nekome pozlilo, hitna pomoć ne bi mogla proći. Zato smo htjeli uvesti reda pa smo, kada smo preuzeli mandat, u sezoni 2014. uzeli u najam teren u Poslovnoj zoni gdje smo napravili veliki parking za te autobuse upravo kako bismo rasteretili centar mjesta”, govori.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović rekla je kako diskriminacija nije utvrđena.

“Nakon provedenog ispitnog postupka i analize podataka koje smo prikupili od različitih dionika, među kojima su i Ministarstvo unutarnjih poslova, Turistička zajednica grada Crikvenice i Udruga hrvatskih putničkih agencija, nismo utvrdili osnovanu sumnju da bi uvođenje vinjeta za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa u zoni posebnog prometnog režima na području grada Crikvenice predstavljalo neizravnu diskriminaciju umirovljenika temeljem dobi i imovnog stanja, o čemu smo obavijestili i Sindikat umirovljenika, ukazala je Vidović za Slobodnu Dalmaciju.

Vijesti.hr
Dusko Marusic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari