U SALONU GRADA RIJEKE

Galerija | Grad Rijeka dodijelio bespovratna sredstva poduzetnicima. Danas potpisali ugovore

U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori s dijelom riječkih poduzetnika koji su putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih subvencija riječkim poduzetnicima ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih subvencija.

Putem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih subvencija riječkim poduzetnicima, Grad Rijeka je u 2022. godini dodijelio ukupno 173 bespovratne subvencije za 150 gospodarskih subjekata, za što je u gradskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna.

Ukupno je po Javnom pozivu pristiglo 417 prijava

Ukupno je po Javnom pozivu pristiglo 417 prijava, od kojih 104 nisu zadovoljile formalne uvjete prihvatljivosti zbog nedostataka u dokumentaciji ili nedopuštenosti dodjele potpore, dok je njih 313 od strane Povjerenstva ocijenjeno prihvatljivim i na temelju ostvarenih bodova uvršteno u rang listu prijavitelja.

Od ukupnog broja prijava koje su zadovoljile formalne uvjete prihvatljivosti, za dodjelu subvencije prihvaćeno je njih 173, podnesenih od strane 150 gospodarskih subjekata.

Mjere po kojima su se ove godine mogle ostvariti subvencije bile su: Subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa, Subvencioniranje izgradnje brenda proizvoda i/ili usluga, Poticanje udruživanja gospodarskih subjekata, Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje, Subvencioniranje troškova implementacije industrijskog dizajna, Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme, Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika, Subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije te Subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika.

Bespovratne potpore u visini od 50% do 80% realiziranih troškova

Ovisno o mjeri, poduzetnici su mogli ostvariti bespovratne potpore u visini od 50% do 80% realiziranih troškova.

Također, ove godine je po prvi puta je po prvi puta u Javni poziv, kao pomoć poduzetnicima, uvrštena subvencija troškova ulaganja u tranziciju korištenja energenata u poslovnim procesima, odnosno poslovnoj infrastrukturi na štedljivije i obnovljive izvore energije.

Pored toga, u kriterijima Javnog poziva za ocjenu prijava, uveden je novi kriterij „Energetska učinkovitost ulaganja“ kojim se dodatno bodovala tranzicija korištenja energenata na štedljivije i obnovljive izvore energije.

Prema rezultatima natječaja, ove su godine najveći broj subvencija, njih 67, ostvarili korisnici putem mjere „Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje“ te će im se  dodijeliti subvencije u ukupnom iznosu od 789.135,20 kuna.

Slijedi mjera „Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme“ putem koje će se dodijeliti 47 subvencija u iznosu od 923.086,23 te mjera „Subvencioniranje troškova poduzetnika početnika“ s 29 subvencija i iznosom od 450.523,60 kuna.

Putem preostalih mjera prijaviteljima će biti dodijeljeno 30 subvencija u ukupnom iznosu od 337.254,97 kuna. Radi se o mjerama „Subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa“, „Subvencioniranje izgradnje brenda proizvoda i/ili usluga“, „Poticanje udruživanja gospodarskih subjekata“, „Subvencioniranje troškova implementacije industrijskog dizajna“, „Subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije“ te „Subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika“.

Ugovore su potpisali riječki gradonačelnik Marko Filipović i Amir Malkić iz Uslužnog obrta Autoservis „Ćućo“, Vedrana Bjelobrk ispred firme Nautica Concept j.d.o.o. i Marina Frković u ime tvrtke ORCA Crew Services Adria d.o.o, a potpisivanju ugovora nazočila je i pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić.

Filipović: Veseli podatak da broj poduzetnika u Rijeci iz godine u godinu raste

Gradonačelnik Filipović istaknuo je zadovoljstvo velikim interesom poduzetnika za prijavu na ovaj Javni poziv istaknuvši kako su malo i srednje poduzetništvo kičma razvoja svake sredine pa tako i Rijeke budući da upravo poduzetnici nose više od 90% ukupnog gospodarstva i zapošljavaju najveći broj ljudi.

Dodao je kako veseli podatak da broj poduzetnika u Rijeci iz godine u godinu raste te kako je u proračunu Grada Rijeke za iduću godinu osigurano još više sredstava za subvencije poduzetnika, a isto je planirano i u projekcijama proračuna za 2024. i 2025. godinu.

„Siguran sam da će ova bespovratna sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način, da ćete ih uložiti u razvoj vašeg poslovanja, jer u širem kontekstu to je za dobrobit čitavog našeg društva i to putem novih zapošljavanja, ali i povećanja prihoda vaših zaposlenika“, istaknuo je gradonačelnik i dotaknuo se nekih od najvažnijih projekata razvoja poduzetničke infrastrukture u godini na izmaku.

„U ovoj smo godini realizirali projekt Poduzetničke zone Bodulovo, poduzetnici su od Grada kupili sve parcele i sada kreću s razvijanjem svojih poduzetničkih ideja i projekata na tom prostoru. Također, potpisan je i ugovor i krenuli su radovi na Energani – Inkubatoru za kreativne tehnologije i IT industriju koji bi, nadam se, trebali biti gotovi do kraja 2023. godine i čiji će završetak biti novi zamašnjak za razvoj IT industrije u Rijeci“, rekao je gradonačelnik Filipović i poželio poduzetnicima uspješnu novu poslovnu godinu.

Podsjetimo, temelj za objavu Javnog poziva za dodjelu nepovratnih subvencija su mjere sistematizirane u okviru Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Rijeke.

Od 2008. godine, odnosno od početka realizacije mjera, poduzetnicima je dodijeljeno 1575 subvencija ukupne vrijednosti 22,6 milijuna kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari