VELIKO PRIZNANJE

U Viškovu održan prijem za učenike nagrađene na međunarodnom natjecanju iz kreativne industrije

Viškovski učenici osvojili su 2. i 3. mjesto u kategoriji razredne i predmetne nastave na natjecanju s 560 sudionika iz 5 država

U prostorima Doma hrvatskih branitelja općinska načelnica Sanja Udović i zamjenik Denis Mladenić održali su prijem za učenike Osnovne škole Sveti Matej koji su početkom prosinca ove godine ostvarili sjajne rezultate na međunarodnom 4. milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

S djecom su bile i njihove mentorice Ksenija Žauhar, Jasmina Mamula i Irena Zubčić. Viškovski učenici osvojili su 2. i 3. mjesto u kategoriji razredne i predmetne nastave pod nazivom „Kreativni sat“, sukladno kategorijama u kojima se natjecalo 560 sudionika, pripadnika 165 natjecateljskih timova iz 5 država.

Predstavili mitološke priče našeg kraja i glagoljicu

Teme ovogodišnjeg natjecanja bile su: Glagoljica, Mitologija, Put svile i Vodik, a učenici Mia Mohorovičić (2.e), Kala Kurelić (2.e), Laura Kalčić (2.e), Adrian Jurić (2.e), Lovro Gergorić (2.e), Matej Babić (2.e), Antonela Knežević (4.a), Luka Soldić (4.a), Pavel Jurišić (4.a), Vito Udovičić (6.a), Tijana Mamula (6.e), Dominik Jakopanec (8.e), Igor Vasiljević (8.e) i Mia Šolić (8.e).

Pod vodstvom mentorica Ksenije Žauhar, Jasmine Mamule i Irene Zubčić obradili su i kreativnim idejnim rješenjem predstavili mitološke priče našeg kraja i glagoljicu te ostvarili izvrsne rezultate.

Na zanimljiv i kreativan način timovi su prezentirali bogatstvo povijesti i tradicije Halubja želeći tako pridonijeti boljem razumijevanju mitoloških priča kraja i otrgnuti ih zaboravu.

Odabrali su mitološke priče o postanku zvončara, Sovjaka te Čoški i Maroški koje su oblikovali u pjesničku formu na čakavskom narječju služeći se medijima bliskim i zanimljivim mladim generacijama.

Sačuvati mitove od zaborava

Učenicima koji sudjeluju u radu školskog radija cilj je bio od zaborava sačuvati mitove pa su izradili niz digitalnih igara i snimali radioigre i radijske emisije. Tim „Glagoljupci“ osmislio je društvenu igru kroz koju igrači brzo i jednostavno uče slova glagoljice, ali također uče o Viškovu, njegovoj kulturnoj baštini, znamenitostima i ustanovama. Tom su timu u osmišljavanju igre i realizaciji ideje pomogle učenice Natali Ivošević (8.e), Sanja Mamula (8.b), Helena Martinko-Horvat (8.e) i Nika Mesarić (8.e).

smart

„Bez potpore Općine Viškovo i prijateljske Općine Ernestinovo ne bismo uspjeli realizirati sudjelovanje naših učenika na natjecanju u Osijeku. Stoga smo zahvalni Općini Viškovo i Općini Ernestinovo na pruženoj potpori u realizaciji sudjelovanja naših učenika na 4. Milenijskom natjecanju u Osijeku. Financijska potpora Općine Viškovo osigurala nam je prijevoz i prehranu učenika, a Općina Ernestinovo besplatan smještaj s doručkom“, istaknule su mentorice.

Milenijsko natjecanje je natjecanje međunarodnog karaktera iz područja kreativne industrije te se organizira u tri kategorije, a ovisno o uzrastu natjecatelja namijenjeno je osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom uzrastu. Natjecanje ima za cilj potaknuti razvoj kreativnosti, kritičkog razmišljanja, digitalnih vještina, čitalačke pismenosti, inovativnosti i unapređivanje stečenih znanja u djece i mladih. Ovo je značajno priznanje našim učenicima i mentoricama te potvrda i poticaj u daljnjem radu i prezentiranju bogate kulturno-povijesne baštine našeg kraja.

smart

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari