FAŠISTI UBILI 269 MJEŠTANA

GalerijaU selu Lipa održan komemorativni skup „Lipa pamti“

Povodom obilježavanja 78. obljetnice stradanja civilnog pučanstva, u selu Lipa održan komemorativni skup „Lipa pamti“

Skup se svake godine održava u spomen na 30. travnja 1944. kada su njemački nacisti, talijanski fašisti te hrvatski i slovenski kolaboracionisti u Lipi ubili 269 stanovnika, od kojih su većina bili žene, djeca i starci, a selo popljačkali i spalili do temelja.

Najviše ljudi poginulo je nakon što ih je sto pedeset fašističkih vojnika naguralo u posljednju kuću u selu te žive spalilo, a od svih mještana koji su tog dana bili u selu, preživjelo je njih tek šestero.

Komemorativni skup započeo je pred spomenikom palim borcima u NOR-u, a nastavio se mimohodom do Memorijalnog centra „Lipa pamti“.

U ime Grada Rijeke vijenac je u sjećanje na sve žrtve ovog zločina položio gradonačelnik Marko Filipović. Komemorativnom skupu prisustvovali su među ostalima i predstavnici Primorsko-goranske županije, kao i predstavnici Općine Matulji. Počast su odali i članovi Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, kao i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Liburnije i podružnice UABA Matulji.

Po završetku komemoracije u Memorijalnom centru otvorena je izložba postera koje su na temu „Lipa pamti“ izradili učenici osnovnih i srednjih škola.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja
Views Views