PREKO 30 PREDAVANJA

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti policija će u osnovnim i srednjim školama održati preventivne aktivnosti

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti za sada su dogovorena još 32 predavanja u osnovnim i srednjim školama, izvijestila je policija.

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se od 15. studenoga do 15. prosinca s ciljem senzibiliziranja javnosti, a naročito mladih osoba na probleme raznih vrsta ovisnosti, naročito alkohola i droga.

Policijski službenici za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske nastoje učenicima tijekom tog vremena pružiti što više informacija i činjenica o štetnim posljedicama konzumiranja alkohola i droga, kao i o utjecaju koji alkohol i droge imaju u kažnjivim ponašanjima.

Početak Mjeseca borbe protiv ovisnosti obilježen je ovaj tjedan s učenicima prvih razreda Salezijanske klasične gimnazije i Ekonomske škole Mijo Mirković iz Rijeke, na način da je policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju Nives Kajfeš Grčko održala interaktivno predavanje preventivnog projekta „Zdrav za 5!“ na temu ovisnosti alkohola i droga upoznavši učenike sa štetnim posljedicama. U Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u predavanju je sudjelovala i njihova psihologinja Danijela Perić Kosović, koja je također učenicima navela primjer štetnosti korištenja marihuane.

Iako je ozbiljnost ove teme neupitna, učenici su na zabavan, ali i poučan način imali priliku hodanjem i gledanjem kroz tzv. pijane naočale koje simuliraju alkoholiziranost s 1,5 promila, zorno shvatiti u koja stanja ih dovodi konzumacija alkohola. Tako su mogli osjetiti dezorijentiranost, nesigurno kretanje, smanjenu koordinaciju i racionalno odlučivanje.
S učenicima se razgovaralo o opasnostima korištenja novih sintetičkih droga jer je to droga čije je korištenje u porastu među mladima, a oni koji se upuštaju u eksperimentiranje s njima nisu svjesni posljedica.

Cilj edukacija mladih je podizanje svijesti o posljedicama konzumiranja alkohola i droga, jer osim što loše utječe na njihov kognitivni i psiho-emocionalni razvoj, nastaju i mnoga kažnjiva ponašanja (vršnjačko nasilje, tučnjave, prometne nesreće). Stoga se naglašava važnost njihove prekršajne i kaznene odgovornosti već s navršenih 14 godina, što je malom broju učenika poznato.

Ovisnost je globalni problem i u njegovo iskorjenjivanje uključena je cijela zajednica. Policijska uprava primorsko-goranska provodi preventivna predavanja o prevenciji ovisnosti alkohola i droga tijekom cijele školske godine prema I. komponenti preventivnog projekta „Zdrav za 5!“. Tako su od početka ove školske godine educirani učenici osmih razreda u 35 osnovnih i područnih škola i učenici prvih razreda u sedam srednjih škola na području Primorsko-goranske županije, a tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti za sada su dogovorena još 32 predavanja u osnovnim i srednjim školama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari