AUTOR IVAN ŠIRIĆ

U sklopu obilježavanja 25 rada Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj predstavljena dva izdanja posvećena gljivama

U sklopu obilježavanja 25 godina rada Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije u Kašetici je održana promocija sveučilišnog priručnika „Gljive Gorskog kotara“ i brošure „Održivo sakupljanje samoniklih jestivih gljiva na području Gorskog kotara“. Autor knjige i brošure je izvanredni profesor doktor znanosti Ivana Širić, a izdavač Centar i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga je rezultat je višegodišnjeg rada i suradnje Centra i Agronomskog fakulteta na projektu razvoja i promocije gljivarstva na području Gorskog kotara, a nastala je iz potrebe za stručnom literaturom prikladnom za sveučilišne i veleučilišne studije. Namijenjena je ponajprije studentima ali i svim sakupljačima gljiva i ljubiteljima štiva o gljivama.

Knjiga objedinjuje znanstvene spoznaje o 100 različitih vrsta gljiva koje se mogu naći na području Gorskog kotara i u drugim staništima u Hrvatskoj. Sve fotografije su autentične i snimljene u Gorskom kotaru, a prikazan je samo manji dio gljiva ovog kraja koji je iznimno bogat šumom i šumskim zajednicama, a samim time i brojnim vrstama samoniklih jestivih gljiva. Uz gljive s kulinarskim i medicinskim vrijednostima u knjizi su prikazane i najzastupljenije otrovne gljive, a autor vjeruje da će ova knjiga barem malo pridonijeti spoznaji o gljivama i njihovoj pravilnoj determinaciji te smanjiti učestalost trovanja koja se redovito događaju u vrijeme sezone branja gljiva.

Promociji su prisustvovali ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić i Mladen Brajan iz Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj koji je najavio otvaranje stalnog izložbenog postava i Kuće gljiva Gorskog kotara u Staroj Sušici koje bi edukativno i turistički doprinijeli razvoju Gorskog kotara.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari