U subotu na Delti jubilarna 50. izvedba monodrame “Kurva”!

Olivera Baljak u ovoj uspješnici tumači lik žene koja se osvrće na svoj dotadašnji život, iskreno i bez straha

Predstava „Kurva“, monodrama prema tekstovima kolumni Vedrane Rudan u adaptaciji i režiji Zijaha Sokolovića te izvedbi nacionalne dramske prvakinje riječkog HNK Ivana pl. Zajca Olivere Baljak, ove će subote, 18. siječnja, u 19.30 sati, u prostoru Delte 5, zabilježiti svoju jubilarnu, 50. izvedbu! Predstava će biti izvedena i dan ranije, u petak, 17. siječnja 2020. u Delti 5 s početkom u 19.30 sati.

Od premijere 13. veljače 2014. godine, predstava “Kurva” je, uz uvijek rasprodane riječke izvedbe, gostovala na festivalima i drugim kazališnim kućama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Olivera Baljak u ovoj uspješnici tumači lik žene koja se osvrće na svoj dotadašnji život, iskreno i bez straha, sa svojim zebnjama i problemima te svjesna prolaznosti vremena, želi učiniti iskorak. Iskreno i šokantno, tužno i smiješno, realno i bizarno, sve se to miješa u tekstu Vedrane Rudan koji se bavi neuralgičnim točkama našeg društva.

Asistentica redatelja je Nataša Antulov, oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak, a suradnica za kostim Manuela Paladin Šabanović. Autor songa je Sandi Bratonja, suradnica za video Tamara Dugandžija, suradnica za ples i pokret Martina Hrlić Rogić, a montažerka Ana Jurčić.

„Olivera Baljak pokazala je, ukratko rečeno, svu raskoš talenta i scensku zrelost. Da bismo to obrazložili treba reći da Baljak pleše, pjeva, zavija kao pas, ali prije svega glumi: sebe, mene, vas, svaku ženu koju poznajete ili ćete je tek sresti. Sve tuge i ponešto radosti iz 60 godina života i sve strahove od onoga što će tek biti. Glavna junakinja nosi svoje emocije, ali i sve likove koji su se u nju upisivali tijekom života, a mnogima od njih daje stas i glas: ocu, prvoj stanodavki i njenom mužu, onkologu koji je liječio njenu sestru, kćeri, ženama žrtvama nasilja, prezentatoru novog posuđa. Pri tom je u neprestanom dijalogu s imaginarnim društvom na sceni i publikom.“

Rečenice su to iz kritike Tatjane Sandalj s Hrvatskog radija-Radio Rijeke dok je Anja Nežić u svojoj kritici napisala: “Upravo je Olivera Baljak najjači adut ove predstave. Ona je i kćer, i majka, i prijateljica, i prijateljica prijateljice, i njena kćer studentica, i njen sin student, i njen otac, i suprug. Pritom ni u jednom trenutku ne gubi koncentraciju, ne postaje manje uvjerljiva, ne zaboravlja promijeniti facijalnu ekspresiju ili ton glasa. Ni u jednom trenutku ne postaje dosadna ili nezanimljiva i ni u jednom trenutku nemate potrebu da još netko dođe na scenu. Olivero Baljak, kapa do poda!”

Foto: Dražen Šokčević.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari